Samfund

Obama og Cameron vil frede Syriens diktator

Internationale statsledere overvejer angiveligt en løsning på konflikten i Syrien, hvor præsident al-Assad tilbydes amnesti, hvis han frivilligt løber af posten

  • Bashar al-Assad kan ende med at drage til Kina eller Rusland. (Fotocollage: AP)
Bashar al-Assad kan ende med at drage til Kina eller Rusland. (Fotocollage: AP)

Ifølge Amnesty International står Syriens præsident Bashar al-Assad lige nu bag omfattende, ’systematiske' uhyrligheder rettet mod hans egen befolkning i Syrien.

Op imod 15.000 civile - heriblandt adskillige kvinder og børn - har således allerede måttet ladet livet under den verserende konflikt, og hertil skal lægges et endnu større antal indbyggere, der er blevet tortureret, truet og krænket af de syriske regeringsstyrker.

Læs også: Amnesty: Syriens hær begår krigsforbrydelser

Alligevel meldes både USA og Storbritannien nu klar til at give præsident al-Assad amnesti, hvis han vel at mærke frivilligt indviliger i at forlade Syrien og videregive regeringstøjlerne.

Det skriver den velansete britiske avis, The Guardian i dag.

Angiveligt skulle de to supermagter være villige til at give Bashar al-Assad fripas til først at rejse til fredsforhandlinger i Geneve, hvorefter han kan rejse til Rusland eller Kina, hvor han vil være fri for at komme i kløerne på Krigsforbryderdomstolen i Haag.

Idéen skulle angiveligt være kommet på bordet på opfordring fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, under G20-samlingen i Mexico, og som en erkendelse af, at det ikke er muligt at stoppe blodbadet i Syrien på diplomatisk vis.

Storbritanniens premierminister David Cameron har dog endnu ikke kommenterer på forlydenderne, men det har en højtstående og anonym britisk embedsmand.

Læs også: Derfor går vi ikke ind i Syrien

- Det er svært at forestille sig en situation, hvor forhandling fører til, at en af konfliktens deltagere frivilligt tager hen til krigsforbryderdomstolen, siger han ifølge The Guardian.

De blodigste massakrer Syrien i 2012:

10-15.000 civile skønnes indtil videre at have mistet livet i Syrien under konflikten. Her er de værste eksempler på massakrer alene i 2012:

6. juni 2012: Op imod 100 personer meldes myrdet i landsbyen al-Qubair ifølge FN - heraf 40 kvinder og børn. Landsbyen havde i alt 140 indbyggere.

31. maj 2012: Mindst ti personer findes dræbt i Homs.

25. maj 2012: 108 mennesker dræbes under en massakre i Homs. 49 af de dræbte er børn.

14. marts 2012: Ifølge arabiske medier er 55 personer blevet dræbt af syriske regeringsstyrker i Idlib.

12. marts 2012: Mindst 45 kvinder og børn bliver dolket og brændt ihjel i Homs.

4. februar 2012: Mellem 217 og 260 civile meldes dræbt under et storstilet bombardement i Homs.

26. januar 2012: 40 personer meldes dræbt, efter at de syriske regeringstropper slår til mod Homs og Hama.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere