Samfund

Nye advarsler på cigaretpakker

En række nye budskaber på cigaretterne skal få flere til at kvitte smøgerne

  • Nye budskaber skal få flere rygere til at stoppe med at pulse. (Polfoto)
Nye budskaber skal få flere rygere til at stoppe med at pulse. (Polfoto)

Stop i dag - lev længe for din familie og dine venners skyld. Børn af rygere begynder oftere at ryge. Rygning er årsag til ni ud af ti tilfælde af lungekræft.

Sådan lyder tre af i alt 14 budskaber i et nyt sæt advarsler mod rygning, der skal stå på de pakker med cigaretter, som rygere køber i Danmark. Senest i marts 2014 skal EU's medlemslande ifølge Politikens søndag skrive de nye formaninger ind i de nationale lovgivninger.

- Tonen i de nye budskaber er blevet skærpet. Der er færre forbehold som 'kan' i dem. Samtidig kommunikerer budskaberne mere direkte til borgerne. Det er helt klart et skridt i den rigtige retning, siger Per Kim Nielsen, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.

Baggrunden for den nye liste med advarsler er, at der er tegn på, at de nuværende ikke længere virker så afskrækkende på folk, efter at de har stået på pakkerne i snart ti år.

Tobaksforsker Charlotta Pisinger fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed siger, at undersøgelser viser, at advarslerne har en positiv effekt.

- De øger folks fokus på, at det er skadeligt at ryge, ændrer den sociale norm, øger ønsket om rygestop og antallet af rygestopforsøg, siger hun.

Det ny direktiv piller ikke ved forsiden af cigaretpakken, men inden for det næste halve års tid ventes EU-Kommissionen at komme med et forslag til revision af hele det samlede tobaksvaredirektiv.

- Forventningen er, at advarslerne og billederne skal fylde endnu mere på cigaretpakkerne end nu, siger Per Kim Nielsen fra Kræftens Bekæmpelse til Politiken.

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen