USA: 2000 uskyldigt dømte i 23 år

Ny forskning: Mange har siddet i fængsel på et forkert grundlag i USA

  • Arkivfoto: Jakob Jørgensen
Arkivfoto: Jakob Jørgensen

- Uanset hvor tragisk det kan være for den enkelte, så må man slå fast at 2000 uretmæssigt dømte siden 1989 er et forholdsvis lille tal i et land med 2,3 millioner i fængsel eller arresthus.

Det fastslår forfatterne til en ny rapport ifølge cnn.com.

De har undersøgt, hvor mange der de seneste 23 år er blevet dømt på et fejlagtigt grundlag. I USA har man gennem de seneste år genoptaget en række retssager, da det nu er mulit at bruge bl.a. DNA til at fastslå skyldsspørgsmålet, hvilket ikke var tilfældet tilbage i 1980'erne og tidligere.

Omkring 2000 mener forfatterne til rapporten sidder eller har siddet i fængsel på et forkert grundlag. De har tilsammen afsonet mere end 10.000 år i fængsel. Den gennemsnitlige dom for dem er 11 års fængsel.

James Bain er den længst afsonende person, som efterfølgende er blevet frikendt på DNA-bevis. Han blev i 1974 idømt livsvarigt fængsel for kidnapning og voldtægt af en ni-årig dreng i Lake Wales, Florida.

I december 2009 blev han frikendt efter altså at have afsonet 35 års fængsel.

- Han blev dømt på grundlag af en lineup af fem fotografier, hvor offeret pegede på ham. Ellers var der ikke meget bevis i sagen. Bain var ustraffet før dommen og insisterede på, at han sad alene hjemme og så tv mens forbrydelsen fandt sted, står der i rapporten.

Rapporten viser, at der er flest fejlagtige domme i staterne Illinois og New York, hvilket ikke kan undre nogen, da det er i de to stater der afsiges flest domme.

- Man kan aldrig helt undgå fejlagtige domme, men ved at undersøge disse kan vi forhåbentlig begrænse antallet og undgå tragedier der kan opstå af stædighed, arrogance eller - værst af alt - ligegyldighed, skriver forskerne.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Twitter-investorer kigger langt efter de gode nyheder
Rapport: Sats på skalrejer og drop landingspligt
Naalakkersuisut fyrer Henrik Leth i utide
51 - 6 til koalitionen i udvalgsposter
Har hjulpet børnene i 40 år
GE: Ansatte ofre for symbolpolitik
sermitsiaq.ag