USA: 2000 uskyldigt dømte i 23 år

Ny forskning: Mange har siddet i fængsel på et forkert grundlag i USA

Arkivfoto: Jakob Jørgensen
Arkivfoto: Jakob Jørgensen

- Uanset hvor tragisk det kan være for den enkelte, så må man slå fast at 2000 uretmæssigt dømte siden 1989 er et forholdsvis lille tal i et land med 2,3 millioner i fængsel eller arresthus.

Det fastslår forfatterne til en ny rapport ifølge cnn.com.

De har undersøgt, hvor mange der de seneste 23 år er blevet dømt på et fejlagtigt grundlag. I USA har man gennem de seneste år genoptaget en række retssager, da det nu er mulit at bruge bl.a. DNA til at fastslå skyldsspørgsmålet, hvilket ikke var tilfældet tilbage i 1980'erne og tidligere.

Omkring 2000 mener forfatterne til rapporten sidder eller har siddet i fængsel på et forkert grundlag. De har tilsammen afsonet mere end 10.000 år i fængsel. Den gennemsnitlige dom for dem er 11 års fængsel.

James Bain er den længst afsonende person, som efterfølgende er blevet frikendt på DNA-bevis. Han blev i 1974 idømt livsvarigt fængsel for kidnapning og voldtægt af en ni-årig dreng i Lake Wales, Florida.

I december 2009 blev han frikendt efter altså at have afsonet 35 års fængsel.

- Han blev dømt på grundlag af en lineup af fem fotografier, hvor offeret pegede på ham. Ellers var der ikke meget bevis i sagen. Bain var ustraffet før dommen og insisterede på, at han sad alene hjemme og så tv mens forbrydelsen fandt sted, står der i rapporten.

Rapporten viser, at der er flest fejlagtige domme i staterne Illinois og New York, hvilket ikke kan undre nogen, da det er i de to stater der afsiges flest domme.

- Man kan aldrig helt undgå fejlagtige domme, men ved at undersøge disse kan vi forhåbentlig begrænse antallet og undgå tragedier der kan opstå af stædighed, arrogance eller - værst af alt - ligegyldighed, skriver forskerne.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen