Samfund

USA: 2000 uskyldigt dømte i 23 år

Ny forskning: Mange har siddet i fængsel på et forkert grundlag i USA

  • Arkivfoto: Jakob Jørgensen
Arkivfoto: Jakob Jørgensen

- Uanset hvor tragisk det kan være for den enkelte, så må man slå fast at 2000 uretmæssigt dømte siden 1989 er et forholdsvis lille tal i et land med 2,3 millioner i fængsel eller arresthus.

Det fastslår forfatterne til en ny rapport ifølge cnn.com.

De har undersøgt, hvor mange der de seneste 23 år er blevet dømt på et fejlagtigt grundlag. I USA har man gennem de seneste år genoptaget en række retssager, da det nu er mulit at bruge bl.a. DNA til at fastslå skyldsspørgsmålet, hvilket ikke var tilfældet tilbage i 1980'erne og tidligere.

Omkring 2000 mener forfatterne til rapporten sidder eller har siddet i fængsel på et forkert grundlag. De har tilsammen afsonet mere end 10.000 år i fængsel. Den gennemsnitlige dom for dem er 11 års fængsel.

James Bain er den længst afsonende person, som efterfølgende er blevet frikendt på DNA-bevis. Han blev i 1974 idømt livsvarigt fængsel for kidnapning og voldtægt af en ni-årig dreng i Lake Wales, Florida.

I december 2009 blev han frikendt efter altså at have afsonet 35 års fængsel.

- Han blev dømt på grundlag af en lineup af fem fotografier, hvor offeret pegede på ham. Ellers var der ikke meget bevis i sagen. Bain var ustraffet før dommen og insisterede på, at han sad alene hjemme og så tv mens forbrydelsen fandt sted, står der i rapporten.

Rapporten viser, at der er flest fejlagtige domme i staterne Illinois og New York, hvilket ikke kan undre nogen, da det er i de to stater der afsiges flest domme.

- Man kan aldrig helt undgå fejlagtige domme, men ved at undersøge disse kan vi forhåbentlig begrænse antallet og undgå tragedier der kan opstå af stædighed, arrogance eller - værst af alt - ligegyldighed, skriver forskerne.

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen

Velkommen. Vi er rigtig glade for dit besøg!

Men vi er knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer.

Vores annoncer gør det muligt for os at tilbyde en stor del af vores indhold – helt gratis.
Hvis du tillader annoncer på ekstrabladet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

Er du EKSTRA-abonnent?

Oplever du problemer? Kontakt webmaster@eb.dk

Når du besøger ekstrabladet.dk tjekker vi, om du blokerer annoncer. Sådan gør vi.