Pas på solen 1. maj

Solen svitser dig i Fælledparken: Der er flere chancer for at blive godt og grundigt stegt 1. maj, hvis du fejrer den udendørs

  • Det er en rigtig dårlig idé at falde i søvn i solen i en kæmpe 1. maj-brandert for eksempel i Fælledparken, hvor dette billede blev taget sidste år. Kræftens Bekæmpelse og meteorolog slår nemlig UV-alarm. (Foto: Polfoto/Finn Frandsen)
Det er en rigtig dårlig idé at falde i søvn i solen i en kæmpe 1. maj-brandert for eksempel i Fælledparken, hvor dette billede blev taget sidste år. Kræftens Bekæmpelse og meteorolog slår nemlig UV-alarm. (Foto: Polfoto/Finn Frandsen)

Før du knapper en velfortjent bajer op på græsplænen i Fælledparken i København, eller hvor du fejrer din 1. maj, er det en god idé at smøre din vinterblege hud ind i solcreme.

Forårssolen brænder nemlig igennem i dag, hvor den blege hud er ekstra modtagelig over for solskoldninger.

- Flere steder når UV-indekset op på mellem 6 og 6,5. Det er ligeså højt som på en sommerdag. Om sommeren, når solen er allerkraftigst, når vi herhjemme op på 7, siger Thomas Alsbirk, meteorolog for Vestas Wind Systems A/S, til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Se også: Glædelig 1. maj: Pas ungerne selv

Der er altså mulighed for at blive stegt på mere end en måde, hvis du tilbringer en halv eller hel fridag udendørs.

Se dit lokale 1. maj-vejr på vejret.dk.

Behold tøjet på
Kræftens Bekæmpelse advarer 1. maj-ramte danskere mod at sidde alt for længe direkte i solen:

- Når UV-indekset er tre eller mere, bør man ikke være længere end 15-20 minutter i solen uden solbeskyttelse. På denne her årstid bliver huden nemt rød, så det gælder om at søge ind i skyggen eller beskytte huden med tøj, hat eller solcreme, siger Anja Philip, projektchef for Kræftens Bekæmpelses og TrygFondens solkampagne, til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Se også: Fup og fakta om solbadning

Tømmermænd og solskoldning
I morgen risikerer rigtig mange 1. maj-festende danskere altså udover hovedpine også at døje med forbrændt hud.

- Man mærker først skoldningen omkring 10-12 timer efter at man er blevet brændt i solen, og derfor er det meget vigtigt at huske solcreme og skygge, før man går i Fælledparken. Jo flere solskoldninger, man får igennem livet, desto større er risikoen for modermærkekræft, som er en aggressiv type cancer. Skandinaviske hudtyper er slet ikke bygget til alt for store mængder sol.

Se også:

Screen shot 2012-05-01 at 9.39.56 AM Samfund - 1. maj 2012 Supervejr til 1. maj

- Men bliver man ikke mere og hurtigere brun, hvis man sparer lidt på solcremen?

- Det eneste, man får ved at ligge og stege i solen uden beskyttelse, er en solskoldning. Når huden bliver brun, er det kroppens egen barriere for ikke at få mere skadelig UV-stråling. Det er fint at sætte forsvarsværket i gang, men det skal aktiveres langsomt og med små doser. Når du stille og roligt har opnået en fin brun farve, kan du godt opholde dig lidt længere i solen uden beskyttelse, siger Anja Philip.

Læs også:

Se også: 9000 danskere får kræft af solbadning

Ikke brandvarmt, men farligt
Thomas Alsbirk forklarer, at den kraftige UV-stråling netop en dag som i dag nemt kan narre danskerne, fordi temperaturerne ikke er ligeså høje som på en dansk højsommerdag.

- Det bliver ikke stegende hedt i dag, men UV-strålingen er ligeså kraftig som om sommeren, og man skal beskytte sig, som om det var en sommerdag.

Flere steder når vi dog op på op mod 20 grader, mens de danskere, der slår sig ned med deres røde faner i Fælledparken ikke får mere end maks. 17 varmegrader, og det vil blæse flere steder. Bornholmerne må dog nøjes med at fejre 1. maj med omkring 10 grader og frisk til hård vind. Hvis man sidder i læ direkte i solen, vil det dog de fleste steder landet rundt føles dejlig varmt.

Skodvejr Store Bededag
Og det er om at nyde varmen, for ifølge Thomas Alsbirk ser det 'rigtig skidt ud' ved ugens udgang, hvor den ellers står på Store Bededags-fridag for mange.

- Vi får et omslag i vejret henimod torsdag, hvor der bevæger sig en koldfront ind over landet. I weekenden bliver det svært at nå de ti grader, og der kommer nattefrost igen.

Hvis du vil være sikker på sol og varme, lyder rådet fra Thomas Alsbirk at søge mod Sydøsteuropa.

Når kulden først sætter ind igen i slutningen af ugen, skal vi ifølge meteorologen trækkes med den i hvert fald frem til midten af næste uge.

Hold øje med UV-indekset og forårstemperaturerne på vejret.dk.

Gode råd til ikke at blive for stegt i solen

1. Beskyt så store dele af kroppen som muligt med tøj og opsøg skygge fra træer og solsejl.

2. Smør dig selv og dine børn ind i rigeligt solcreme, hvor tøj og skygge ikke dækker, før I går udendørs.

3. Du skal bruge en hel håndfuld solcreme, hvis du udelukkende skal bruge solcreme til at beskytte kroppen. Det svarer til 40 milliliter til en voksen og 20 milliliter til et barn. Med andre ord en hel flaske solcreme til en familie.

4. Faktor 15 er nok til de fleste danskere med almindelig hudtype. Hvis du sparer på solcremen falder faktortallet drastisk, og solcremen beskytter ikke, som den skal.

5. I Danmark er det typisk i tidsrummet mellem klokken 12 og 15 fra april til september, at UV-indekset er tre eller mere.

6. Det er her, solen står højest på himlen, og cirka halvdelen af dagens samlede UV-stråling falder i dette tidsrum. Er UV-indekset derimod under tre, kan man godt nyde solen uden at bekymre sig om solbeskyttelse.

7. Tjek ikke kun temperaturerne, men også UV-indekset, før du går ud. Tjek UV-strålingen på vejret.dk.

(Kilder: Meteorolog for Vestas Wind Systems A/S og Kræftens Bekæmpelse)

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Her er nyuddannede politibetjente
Tele-Post har fået stjålet 76 mobiltelefoner
Malik Berthelsen nu også formelt borgmester
Lars-Emil Johansen: En utæmmelig ener - nu i bogform
Ny naalakkersuisoq i arbejdstøjet
Usikkert om Ane Hansen kan fortsætte i forfatningskommissionen
sermitsiaq.ag