Samfund

Svensk Muhammedtegning genoptrykt i aviser

Muhammedtegningerne vil ikke dø. Efter afsløring af et mordkomplot mod den svenske tegner Lars Vilks har flere aviser genoptrykt hans tegning

  • Lars Vilks med den økse, han vil forsvare sig med, hvis nogen vil forsøge at slå ham ihjel. Flere svenske aviser har i dag i deres papirudgaver genoptrykt hans Muhammedtegning. (Foto: Britt Marie Olsson)
Lars Vilks med den økse, han vil forsvare sig med, hvis nogen vil forsøge at slå ham ihjel. Flere svenske aviser har i dag i deres papirudgaver genoptrykt hans Muhammedtegning. (Foto: Britt Marie Olsson)

En række svenske aviser har valgt at bringe kunstneren Lars Vilks kontroversielle tegning, der forestiller profeten Muhammed med en kamphunds krop. Offentliggørelsen er en reaktion på afsløringen af planer om at ville dræbe svenskeren.

Tegningen blev oprindeligt trykt i avisen Nerikes Allehanda i efteråret 2007. Den affødte protester fra en række lande, og kunstneren blev udsat for forskellige former for trusler. Onsdag blev tegningen offentliggjort i flere svenske aviser: Expressen, Dagens Nyheter og Sydsvenska Dagbladet.

- Expressen offentliggør tegningen som en stillingtagen til ytringsfriheden. Også det, der er kontroversielt eller kritiseres, skal kunne udbredes offentligt, skriver Expressens chefredaktør Thomas Mattson i avisen.

- En trussel mod ham (Lars Vilks) er i den sidste ende en trussel mod alle svenskere, skriver Dagens Nyheter i en ikke underskrevet tekst i lederspalten.

Tegningen blev også vist på svensk SVT's 'Kulturnyheterne' tirsdag.

Aftonbladet, der offentliggjorde tegningen på en kulturside i 2007, vælger ikke at vise den igen. Blandt andet fordi tegningen ifølge chefredaktør Jan Helin ikke har nogen synderlig aktuel nyhedsværdi.

- At offentliggøre den samme tegning i dag vil i stedet være en manifestation. Min vurdering er, at en sådan manifestation ikke vil bidrage med noget konstruktivt, skriver Helin.

Den svenske Muhammed-sag
* I september 2007 publicerede flere svenske aviser kunstneren Lars Vilks tegning af Muhammed med krop som en hund. Det skete som bidrag til en debat om ytringsfrihed. Blandt andet avisen Nerikes Allehandas publicering af tegningen vakte protester i form af demonstrationer. I mange muslimske lande anses hunden for et urent dyr.

* Flere lande protesterede officielt, heriblandt Egypten, Pakistan og Iran.

* I Irak udlovede den formodede al-Qaeda-leder Abu Omar al-Baghdadi en dusør på op til 150.000 dollar til den, som slår Lars Vilks ihjel og 50.000 dollar til den, som dræber Ulf Johansson, chefredaktør for Nerikes Allehanda.

Kilde: Det svenske nyhedsbureau TT.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Aktionærer godkender kinesisk opkøb af GME-aktier
Aluu ved ikke hvorfor de blev skrottet
Dorph kræver uvildig undersøgelse af servicekontrakter
Landstræner: Det lærte vi af Nordic Cup
Hvad kan den grønlandske mønt hedde?
Nyhedsmagasin udnævner Donald Trump til årets person
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen