Samfund

Facebook er en aflyttet dagligstue

Politikere og spindoktorer glemmer, at det de skriver på Facebook er offentligt. Derfor jokker de i spinaten igen og igen

  • Vi skriver det samme på Facebook, som vi ville sige i dagligstuen. Men det kan hurtigt gå galt. (Foto: Colourbox)
« Forrige
Vi skriver det samme på Facebook, som vi ville sige i dagligstuen. Men det kan hurtigt gå galt. (Foto: Colourbox)
1/4
Næste »
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
 

'Skattelettelsernes natur: Først vil vi ikke have dem, når vi så får dem er de aldrig store nok, men hvis nogen truer med at tage dem fra os, så flejner vi på tværs! Danmark er et dejligt land at lege med politik i.'

Sådan skrev statsministerens spindoktor, Søs Marie Serup, på sin Facebook-profil 17. februar 2010. Hun blev efterfølgende ædt levende af landets kommunikationseksperter.

Spinatbedet 'Facebook'
Og Søs Marie Serup er ikke den første spinkdoktor eller politiker, der har jokket i det spinat-bed, der kaldes Facebook.

Men når medietrænede personer gang på gang kommer med udtalelser, de aldrig ville give i tv-avisen, er forklaringen enkel: Vi skriver det samme på Facebook, som vi ville sige i dagligstuen.

- De her eksempler viser jo, at vi til tider glemmer, at Facebook i høj grad er offentlig. Det vi skriver er privat, og vi tror, vi kun skriver til en eksklusi

v kreds af venner, men jeg plejer at sige, at det, du skriver på Facebook, skal du også kunne sige på et torv, forklarer Jakob Linaa, lektor ved Medievidenskab på Aarhus Universitet og forsker i brugen af Facebook, til Videnskab.dk.

Falsk anonymitet lokker
Når vi skriver på Facebook og andre sociale medier, ser vi ikke modtageren i ansigtet. Det er ifølge Jakob Linaa Jensen endnu en egenskab, som gør det let at ytre sætninger, der ellers normalt forbliver private.

- Vi bliver fristet af anonymiteten. Altså, at vi ikke har den nærhed og kropslighed, som normalt kendetegner privat kommunikation mellem mennesker. Det gør det nemt at reagere instinktivt og umiddelbart, fortæller han.

Gentager fejl fra email
Han peger på, at vi begik samme fejl, da email begyndte at blive normalt, og derfor forventer han, at vi også vil ændre adfærd på Facebook.

- Vi får ikke flere tåbelige sladder-email rundsendt på arbejdet mere. På samme måde tror jeg, Facebook vil modnes i fremtiden, siger Jakob Linaa Jensen.

Facebook-besked kostede jobbet

Der er adskillige eksempler fra både indland og udland på, at folk endnu ikke mestrer Facebook-formidling.

I 2006 kostede det for eksempel senator Bill Frist sin politiske karriere i USA, da hans søn var lidt for hård ved jøderne på sin profil.

I 2008 gik det galt for en flok ansatte ved både Virgin Atlantic og British Airways i Storbritannien. Efter kommentarer om 'ildelugtende passagerer' og 'kakerlakker på flyene', blev et ukendt antal fyret.

I Danmark fik flere politibetjente en skideballe, da de morede sig på sitet over, at demonstranter fik tæsk under klimatopmødet i december 2009.

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Ledende digital redaktør:Anders Refnov
EKSTRA-redaktør:Lisbeth Langwadt
Nyhedsredaktør lige nu:Kim Vangkilde
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk