Samfund

Håb for Irans unge

Unge i Iran ønsker fest og frihed - støtte-demonstration i København her til aften

  • Mange hundrede eksiliranere og danskere mødte tirsdag aften op på Rådhuspladsen i København for at protestere mod valgresultatet i Iran. Protesten gjaldt både påstået valgsvindel, politivold mod demonstranter i Teherans gader og lukning for informationsstrømmen fra Iran. (Foto: Peter Hove Olesen/POLFOTO)
Mange hundrede eksiliranere og danskere mødte tirsdag aften op på Rådhuspladsen i København for at protestere mod valgresultatet i Iran. Protesten gjaldt både påstået valgsvindel, politivold mod demonstranter i Teherans gader og lukning for informationsstrømmen fra Iran. (Foto: Peter Hove Olesen/POLFOTO)
1/2
Næste »

De unge i Iran håber på en ny fremtid.

Men i øjeblikket er deres håb ved at blive knust i blodige sammenstød med politiet i Teheran efter den reform-venlige Mousavi 'tabte' valget i weekenden.

Herhjemme samledes tirsdag aften politikere, kendisser, danskere med iransk baggrund og etniske danskere, som er blevet grebet af dramaet i Iran, på Rådhuspladsen i København. Demonstrationen er til fordel for demonstranterne i Teheran.

- Iran består af unge. 60 % er under 30 år, og de drømmer om en helt anden fremtid, siger Jaleh Tavoli, en af initiativtagerne til demonstrationen i København til ekstrabladet.dk

Hun har selv iransk baggrund, studerer på RUC og har med familie og venner fulgt valget i Iran med stor spænding.

- Folk i Iran ønsker at have et liv, hvor de selv må bestemme, hvordan de vil klæde sig. De ønsker at kunne gå til fester med deres kæreste. De håber på personlig frihed såvel som politisk frihed, siger Jaleh.

Reform-politikeren Mirhossein Mousavi gav de unge håb om en anderledes tilværelse. Men i lørdags stod det klart, at den siddende præsident den konservative Ahmadinejad havde vundet. Endda overbevisende. Det fik flere millioner iranere på gaderne i demonstrationer. De tror, at valg-resultatet er svindel, arrangeret af præstestyret.

Under demonstrationen i København tændes der lys for de demonstranter, der er blevet dræbt de sidste dage i Teheran. Karen Jespersen fra Venstre, Villy Søvndal, SF, og skuespilleren dansk-iraneren Farrokh Jafari er blandt talerne.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Besætningsmedlemmer sigtet for mord
Svindler slog sine folder i Nuuk
Generalsekretær: Du kan føle dig tryg på Island
Skoleelever står uden forsikring
Ildsjæl bag verdens mindste boghandel er død
Atassut har indkaldt til formandsvalg
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen