Samfund

Der er masser af Masho'er

Etiopiske Masho er langt fra det eneste adoptivbarn, der er blevet kastet væk af sine forældre

  • Fire gange så mange adoptivbørn bliver placeret uden for hjemmet som biologiske børn. (Foto: TV 2)
Fire gange så mange adoptivbørn bliver placeret uden for hjemmet som biologiske børn. (Foto: TV 2)
1/2
Næste »

Se tv-klip fra Adoptionens pris herover
---------------------------

Gårsdagens dokumentarprogram på TV 2 om lille Masho, der blev vejet og fundet for let af sine danske adoptivforældre, var så barsk en omgang, at man skulle tro, det var en enlig svale.

Men det er det ikke, forklarer formanden for interesseorganisationen Adoption og Samfund.

Adoptivbørn havner nemlig i langt højere grad end deres danske kammerater på børnehjem og andre offentlige institutioner.

Læs også:

No name Samfund - 27. nov. 2012 Adoptionsforældre: Det har været et helvede

- En undersøgelse har vist, at fire gange så mange adopterede børn i alderen fra 0-18, som biologiske, etniske danske børn bliver anbragt udenfor hjemmet - for eksempel på et børnehjem, siger formand for Adoption og Samfund, Jens Damkjær, til ekstrabladet.dk og fortsætter:

- I Danmark er der jo ikke fortrydelsesret - i modsætning til andre europæiske lande. Men af og til kan det være nødvendigt for forældrene at sige, at de ikke kan give barnet den nødvendige omsorg. Og det sker altså fire gange så ofte for adoptivforældre, viser undersøgelsen, forklarer han videre.

Læs også:

Se også: Mashos mareridt skaber debat

En af årsagerne til det høje antal placeringer af adopterede børn uden for hjemmet kan ifølge formanden være, at de danske forældre ikke er tilstrækkeligt forberedt.

- Forældrene er slet ikke forberedt. Det siger sig selv, at der kan opstå problemer omkring et barn, der både mister sine forældre og bliver taget væk fra den kultur, hvor de er vokset op, siger formanden for Adoption og Samfund.

- Som tingene står lige nu, mener vi i den grad, at der mangler en institution, der kan tilvejebringe noget adoptionsfaglighed, og derfor har vi blandt andet også stillet forslag til finansloven om oprettelse af et videns- og formidlingscenter, som kun ville koste omkring fem millioner kroner, siger Jens Damkjær til ekstrabladet.dk.

Jens Damkjær fastholder dog, at sagen om Masho er en sjælden af slagsen.

- Der har været flere sager som denne, men i det store hele, føler jeg det er vigtigt at holde fast i, at det går godt med langt de fleste adoptivbørn. Det ville være utroligt ærgerligt, hvis en sag som denne kaster negativt lys på adoptionsbørn fra Etiopien.

- Hvis der lige pludselig ikke er interesserede adoptivforældre til børn fra Etiopien, kan det i sidste ende betyde, at børnene kan dø på den bekostning, lyder det fra Jens Damkjær.

Er du adoptivbarn, og har du haft problemer i stil med Masho, så giv os et tip på sms/mms 1224 (alm. telefontakst) eller på mailen: 1224@eb.dk.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Lufthavn afspærret efter mistænkelig fund
Ekspræsident Obama vil hjælpe unge med at ændre verden
Flere vilde temperaturstigninger venter i Arktis
Politiet efterlyser 17-årig pige
Redningsøvelse kan overværes fra kolonihavnen
Lars-Emil bakker op om Vittus
sermitsiaq.ag