Samfund

Aftale i hus: Flere penge på vej til Grækenland

Efter timelange forhandlinger i Bruxelles ligger der nu en græsk gældsaftale på bordet, siger Mario Draghi

Efter et monsterlangt møde i Bruxelles er finansministrene i eurolandene, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB) langt om længe blevet enige om en aftale, der skal reducere Grækenlands gigantiske gæld.

Det fastslår ECB-chef Mario Draghi efter de mere end 12 timer lange maratonforhandlinger, der først sluttede natten til tirsdag.

- Beslutningen vil med sikkerhed mindske usikkerheden og styrke tilliden til Europa og til Grækenland, lød det fra Draghi, da han forlod forhandlingsbordet, ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Sløret er endnu ikke løftet for detaljerne i den ny gældsaftale, men ifølge det franske nyhedsbureau AFP's oplysninger får Grækenland skåret omkring 300 milliarder kroner af sin massive gældsbyrde i 2020.

Det er tredje gang på tre uger, eurogruppen holder monstermøde om de samme penge, der egentlig skulle have været udbetalt i juni.

Udbetalingen af låneraten fra juni er forsinket som følge af forårets politiske kaos i Grækenland, som har forsinket arbejdet med at gennemføre reformer.

I mellemtiden har Grækenland også misset udbetalingen af en lånerate, der skulle være kommet i september. Der er en tredje på vej til december.

Det ventes, at alle tre lånerater bliver slået sammen, så den samlede udbetaling nu bliver næsten 330 milliarder kroner.

Pengene er en del af en knap 970 milliarder kroner stor hjælpepakke, som grækerne blev lovet tidligere i år.

Konturerne af nattens aftale - som beskrevet af nyhedsbureauet Reuters - tyder på, at långiverne er klar til at slække en smule på deres hidtidige krav, som har været en gæld på 120 procent af BNP i 2020.

Gælden er i øjeblikket på 180 procent af BNP, og den ventes at stige til 190-200 procent til næste år. Ifølge euroreglerne må gælden højst være på 60 procent af BNP.

Valutafonden IMF er gået ind i forhandlingerne med et stærkt ønske om ret hurtigt at bringe den græske gældsbjerg ned for at sikre, at det gældsplagede land kommer på fode igen.

IMF's chef, Christine Lagarde, har ønsket, at eurolandenes nationalbanker skulle bidrage ved at nedskrive værdien af deres græske statsobligationer - ligesom man tidligere i år tvang private investorer til at gøre det.

Den idé er især Tyskland stor modstander af. Så flere medier mener at vide, at man i stedet blandt andet sigter mod at sætte lånerenten ned, så det bliver billigere for grækerne at låne penge.

Så mange gange har EU hjulpet grækerne:

* EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB) er i to omgange kommet Grækenland til undsætning med redningspakker, der skal fylde en del af det gabende hul i de græske statsfinanser.

* Den første hjælpepakke på 820 milliarder kroner blev besluttet i maj 2010. I februar fik grækerne et løfte om yderligere 970 milliarder kroner.

* Betingelserne for lånene er blandt andet, at den græske regering skal gennemføre drastiske besparelser på pensioner og arbejdsløshedsunderstøttelse, fyre mange tusinde offentligt ansatte, privatisere et antal statslige virksomheder og sætte skatten op.

* Grækerne har ventet siden juni på lidt over 230 milliarder af de 970 milliarder kroner fra den anden hjælpepakke, fordi regeringen kom bagud med de lovede reformer og besparelser, mens landet holdt to parlamentsvalg i løbet af bare tre måneder.

* Landet har den største gæld per indbygger af alle 17 eurolande. Gælden svarer i øjeblikket til omkring 180 procent af det græske bruttonationalprodukt (BNP) - og det tal forventes at stige til 190 procent næste år.

* I følge euroreglerne må gælden højst være på 60 procent af BNP. Samtidig er hver fjerde græker arbejdsløs.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere