Samfund

Nordjylland taber kampen om akutjobs

Igen er det udkantsdanmark, der må lide under arbejdsløsheden, imens storbyerne flyder ovenpå

  • I Hjørring Kommune har borgmester Arne Boelt ikke mange muligheder for at skabe de nødvendige akutjobs, der skal sikre de dagpengemodtagere, som falder fra i det nye år. (Arkivfoto: René Schütze)
I Hjørring Kommune har borgmester Arne Boelt ikke mange muligheder for at skabe de nødvendige akutjobs, der skal sikre de dagpengemodtagere, som falder fra i det nye år. (Arkivfoto: René Schütze)

Selvom arbejdsløsheden er markant højere i udkantsdanmark, så skaber akutpakken langt flere jobs i de tæt befolkede områder i og omkring storbyerne.

Nordjylland - den store taber
I Region Midtjylland, Sjælland og Hovedstaden er der således omkring 50 arbejdsløse per akutjob.

Samtidig er der op mod 100 arbejdsløse for hvert akutjob i Region Syddanmark.

Helt slemt er står det til i Region Nordjylland, hvor der er op imod 300 langtidsledige for hvert akutjob.

- Den pose penge, som de nordjyske kommuner har fået fra Christiansborg til at drive forretning for i 2013, er væsentlig mindre, end den var i 2012, siger Hjørrings socialdemokratiske borgmester, Arne Boelt.

Har ikke råd til akutjobs
Arne Boelt forklarer, at den beskårne økonomi i kommunerne ikke hænger sammen med regeringens målsætning om 12.500 akutjobs.

- Vi er nødt til at skære ned i personalestyrken, og det vil da se mærkeligt ud, hvis vi bagefter har råd til at skabe akutjobs, siger Arne Boelt.

I Hjørring Kommune har man derfor besluttet, at de kommunalt ansatte må komme i første række, så man ikke ender med at fyre med den ende hånd og ansætte med den anden, fortæller Arne Boelt.

'Jeg vil gøre, hvad jeg kan'
Som situationen ser ud nu, så skal Region Nordjylland skaffe 50-75 nye akutjob om dagen, hvis de skal dække deres andel af de 12.500 akutjobs.

- Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at redde de her mennesker. Men jeg kan ikke. Skal jeg finde fem millioner til at skabe akutjobs med, så skal jeg fyre for fem millioner i den faste stab, siger Arne Boelt.

Han efterlyser, at flere af de midtjyske kommuner vil hjælpe nordjyderne med at finde akutjobs.

Arne Boelt har senest været i Norge, fordi Hjørring nu er så presset, at kommunen forsøger at afsætte ledige på den anden side af Skagerrak.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere