Samfund

Nu bliver evig hvile mulig ude i skoven

Fem år efter det blev lovligt at grave urner ned i skoven, er Odense på vej med landets første skovbegravelse

  • Fem år efter det blev lovligt at grave urner ned i skoven, er Odense på vej med landets første skovbegravelse (Foto: Niels Hougaard)
Fem år efter det blev lovligt at grave urner ned i skoven, er Odense på vej med landets første skovbegravelse (Foto: Niels Hougaard)

Odense er som den første danske kommune lige på trapperne med en rigtig skovbegravelsesplads.

- Vi prøver at imødekomme borgernes ønsker videst muligt i levende live, og det skal vi også gøre i forbindelse med døden som del af et moderne samfund, siger rådmand for By- og Kulturforvaltningen Steen Møller (K).

- Vi har i Odense tradition for en bred vifte af begravelsestilbud. Vi var blandt de første med en muslimsk gravplads og har også et sted til hedenske asatroende. Det glæder mig, at vi nu også bliver de første, der gør det muligt at få sat sin urne ned i en smuk skov.

Forslaget er i offentlig høring, og lørdag var der borgermøde i Kohaveskoven i den sydøstlige del af byen. Om alt går vel, kan projektet vedtages først i det nye år.

Med en lovændring i 2008 tillod Folketinget at anlægge skovbegravelsespladser. Flere kommuner har siden været på vej, uden at det er blevet til noget.

Ikke mindst i Frederikshavn blev der meget længe arbejdet på et sidste hvile i en privat skov med den private forening Løvfald som primus motor. Men planerne løb ind i bureaukrati og uenigheder.

Senest har en kommunal skovbegravelsesplads været luftet i Lejre Kommune uden resultat.

Enhver uanset religiøs overbevisning kan få sat sin urne ned under de krav, der er til det omkring en hektar store udpegede område i en fredskov i Odense.

- Der bliver ingen markering af den enkelte gravplads. Urnerne skal være biologisk nedbrydelige, så de kan ikke flyttes. Og der må ikke lægges blomster, sten, lys eller anden udsmykning over den enkelte urne, siger Mette Holm Pedersen, der er arkitekt i By- og Kullturforvaltningen i Odense.

- Hele idéen er jo, at det skal være så naturligt som muligt.

Danmarks Naturfredningsforening er dog bekymret for, om pladsen griber ind i den naturlige skov.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Elendig postgang i Sydgrønland
En røgfyldt dag med to fusere og en aflysning
D-kandidat foreslår ny rekrutteringsindsats i Qaasuitsoq
Politimester: I orden at affyre varselsskud
Her er håndboldkvindernes målsætning i Puerto Rico
Dobbelt så mange udenlandske deltagere til Arctic Circle Race
sermitsiaq.ag