Samfund

TV: Så grusomt led soldaterne af granat-chok

80.000 soldater i 1. Verdenskrig var ramt af 'granat-chok´ - mange blev nedgjort af deres omgivelser - indtil en læge omsider forstod at behandle dem

  • Denne soldat var så plaget af granat-chok, at han stort setikke kunne stå på sine ben. (Foto: British Pathe')
Denne soldat var så plaget af granat-chok, at han stort setikke kunne stå på sine ben. (Foto: British Pathe')
1/4
Næste »

Denne video fra 1. Verdenskrig viser de grusomme, neurologiske lidelser, som mange af soldaterne fra skyttegravs-krigen måtte igennem.

'Granat-chok' blev lidelserne kaldt. De dækkede over alt fra lammelser, rystelser, ukontrollerbare bevægelser, depression, taleforstyrrelser, døvhed, mareridt og mangel på orienterings-evne.

Det menes, at over 80.000 soldater fra 1. Verdenskrig led af granat-chok. Mange af dem blev behandlet med arrogance og hån, fordi man anså soldaterne for at være nogle svage personer, der ikke kunne klare presset på slagmarken.

Behandlet med elektrochok
Nogle af soldaterne fik elektro-chok mod deres lidelser. Andre blev isolerede.

Men nu offentliggør Daily Mail en på en gang chokerende og rørende fortælling om, hvordan en læge, major Arthur Hurst, tog de krigsskadede soldater alvorligt og udviklede en behandling for dem, der hjalp dem tilbage til livet og en tålelig hverdag.

På militærhospitalet, Newton Abbott's Seale Hayne i Devon i England, så Arthur Hurst, hvordan de plagede soldater ofte ikke kunne almindeligheder som at gå og tale.

Samtale og hypnose
Doktor Hurst tog sine patienter alvorligt. Han begyndte at behandle med intensiv samtale-terapi og hypnose. Han sørgede for, at de spændte muskler blev løsnet med massage. Og fremfor alt sørgede han for at holde soldaterne beskæftigede, forklarer Christopher Hurst, der er søn af den fremsynede læge.

- Min far var et geni, som forstod, hvor vigtig samtaleterapi og hypnose var, fastslår sønnen.

Geni eller ej. Det lykkedes angiveligt Hurst at få omkring 90 procent af de krigs-traumatiserede soldater tilbage til et tåleligt liv.

Filmene om ofrene for granatchok ligger i dag i arkiverne hos British Pathé.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere