Greenpeace advarer mod dansk skifergas

Greenpeace mener, at prøveboringer efter skifergas i Danmark kan blive en miljøskandale

Prøveboringer efter skifergas i den danske undergrund kan ende i en alvorlig miljøskandale. Det mener Greenpeace.

Ifølge miljøorganisationen kan danskerne blive udsat for radioaktiv stråling, kræftfremkaldende kemikalier og gas-forurenet drikkevand, når det franske energiselskab, Total, begynder boringerne i Nordjylland og Nordsjælland.

Ifølge Total er der tale om et nyt gas-eventyr, men en ny Greenpeace-rapport peger på, at boringerne er forbundet med store miljømæssige risici.

I flere lande, herunder Bulgarien, Tyskland, Sydafrika, Canada og Totals eget hjemland, Frankrig, er der allerede forbud mod udvinding af skifergas på grund af den voldsomme forurening.

Alligevel har de danske myndigheder givet to licenser med eneret til boringer i Nordjylland og Nordsjælland.

- Når man udvinder skifergas, bruges en metode, der kaldes fracking, hvor man under højt tryk pumper store mængder vand med kemikalier ned i skiferen. Det laver sprækker i skiferen, hvorefter metangas bliver frigivet. Flere af disse kemikalier er giftige, mutagene samt allergi- og kræftfremkaldende, så det er en særdeles miljøfarlig metode, siger klima- og energimedarbejder i Greenpeace, Tarjei Haaland.

I USA har undersøgelser vist, at op til hver fjerde boring var utæt. Desuden afslørede undersøgelserne, at borerester fra fracking var op til 25 gange mere radioaktivt end den normale baggrundsstråling.

- Det er helt absurd, at politikerne har givet licens til Totals prøveboringer. Specielt når der slet ikke er brug for den til at dække vores behov for naturgas i Danmark. Det undergraver troværdigheden i regeringens planer om en grøn omstilling, siger Tarjei Haaland.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Forfatter om Lars-Emil: Han kunne blive ved med at snakke
Pukkelhvalens unge hvisker, når den taler med mor
Jakob Larsen: Det var tyveri
Trump er historisk upopulær hos amerikanerne
Lars Løkke på erhvervsfremstød i Kina
Klar opbakning til Kim som Siumut-formand
sermitsiaq.ag