Samfund

Sprit-døden: Frygter hundreder af ofre

Tjekkiet lammet af træsprits-tragedien. 19 er dræbt af forgiftning, men nu undersøges 150 aktuelle dødsfald, der forekommer mistænkelige

  • Myndighederne er i højeste alarmberedskab overalt i Tjekkiet. Alle kiosker, barer og restauranter advares (Foto: Demotix)
Myndighederne er i højeste alarmberedskab overalt i Tjekkiet. Alle kiosker, barer og restauranter advares (Foto: Demotix)
1/2
Næste »

De tjekkiske myndigheder er i alarmberedskab over de mange træspritsforgiftninger og dødsfald efter at ulovligt hjemmebrændt sprit er solgt som vodka og rom. Sagen er så alvorlig og omfattende, at den behandles på øverste regeringsniveau.

Se også: Nu eksploderer dødelig sprittragedie
Se også: Nu eksploderer dødelig sprittragedie
Se også: Syv døde af træsprit

Myndighederne frygter, at tragedien er langt mere omfattende end man hidtil har haft kendskab til. Læger er lige nu i gang med at undersøge ligene af 150 mennesker, som inden for den seneste tid er døde under omstændigheder, som i lyset af den aktuelle sprit-tragedie nu påkalder sig opmærksomhed.

Premierministeren advarer sit folk
Tjekkiets premierminister Petr Necas advarer sin befolkning mod at nærme sig alkohol, som ikke med sikkerhed er original, og regeringen har indtil videre forbudt kiosker og barer at sælge spiritus med en højere alkohol-procent end 30.

Forgiftningerne er sket flere steder i landet, også i grænseområderne til nabolandene. I følge Associated Press omfatter dødsfaldene således også to polakker og en slovak.

Kæmpe alkoholforbrug
Forgiftningerne forekommer ikke mindst i Tjekkiets mere udsatte områder med høj arbejdsløshed og socialt dårlige forhold.

Alkolhol-forbruget i Tjekkiet er et af de højeste i verden. Sidste år drak landets 10 millioner indbyggere således 65 millioner liter spiritus. Seks en halv liter pr. indbygger, inkl. spædbørn og oldinge.

Med så stort et alkoholforbrug lader mange sig friste af 'gode' tilbud.

- Folk med de laveste indkomster går efter den billigste alkohol og er villige til at løbe en risiko med spiritus af ukendt oprindelse, siger brancheformanden for landets spiritusproducenter, Valdimir Steiner til Associated Press.

Han anslår, at hele tyve procent af al spiritus, der sælges i landets restatauranter, altså hver femte flaske sprut, er købt på det sorte marked.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere