Samfund

Flere udlændinge har fået job under krisen

Østarbejdere har siden 2008 sat sig på masser danske job, mens danskere må gå ledige

Mens antallet af arbejdsløse danskere er steget støt under den økonomiske krise, ser det anderledes ud for de udlændinge, der er kommer til landet.

Således er 20.713 fuldtidsarbejdspladser i perioden 2008-2012 gået til udlændinge - særligt fra Polen, Rumænien og Litauen. Det viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen database Jobindsats.dk, skriver metroXpress.

- Det er et stort antal i en periode, hvor der i øvrigt er mangel på job, siger professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet, Bent Greve.

Og han bakkes op af sin kollega fra Aalborg Universitet, professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.

- Der er et socialt dumping-pres i form af en trafik østfra, siger han og påpeger, at østarbejderne er villige til at arbejde til lavere løn og på dårlige vilkår end dansk arbejdskraft, fordi lønnen og vilkårene trods alt er højere, end hvad de er vant til.

Det høje antal østarbejdere får Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, til at kalde arbejdskraftens frie bevægelighed i EU for "urimelig". Og partiet kræver nu mere lukkede grænser på det danske arbejdsmarked.

Også Socialdemokraterne har fokus på problemet. Beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen påpeger, at regeringens udvalg om social dumping præsenterer sine anbefalinger i oktober.

- Social dumping er et kæmpe problem, og de borgerlige partier har kun et svar - det er pisk, ingen gulerod. Man skulle tro, det var sådan en båndoptager, de satte på. For mig er det ikke svaret på alt, siger han til metroXpress.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere