Nyt foto: Sådan ser gidslerne ud i dag

Forhandlinger i hårdknude: Det går ud over gidslerne fysisk og psykologisk, siger ekspert

  • Ekstra Bladet har modtaget dette billede fra de pirater, der har taget Søren, Eddy og de fire filippinere som gidsler. Billedet skulle angiveligt være taget 29. juli. (Privatfoto)
Ekstra Bladet har modtaget dette billede fra de pirater, der har taget Søren, Eddy og de fire filippinere som gidsler. Billedet skulle angiveligt være taget 29. juli. (Privatfoto)
Forhandlingerne mellem Shipcraft og piraterne er endnu en gang gået så meget i hårdknude, at piraterne nu har sendt et billede til Ekstra Bladet af Søren, Eddy og de fire filippinere, hvor de er tydeligt udsultede og modløse.

Ifølge piratforskeren Jens Vestergaard Madsen fra den amerikanske tænketank One Earth Future er det ikke unormalt, at piraterne forsøger at bruge medierne til at lægge pres på rederiet og få speedet gidselforhandlingerne op.

Læs også:

Se også: Nægter at svare på kritiske spørgsmål

Han mener, at medierne skal vise stor forsigtighed i sådanne situationer, da balancegangen er ekstrem svær.

- Det er vigtig, at piraterne ikke får lov til at styre dagsordenen, hvis sådan et billede bringes. Man skal have en kritisk tilgang til, hvorfor de vælger at gøre det.

Farlig situation
- I langt de fleste tilfælde, hvor forhandlinger kører, som de skal, skal man være meget tilbageholdende med at bringe alt, som piraterne sender. I tilfældet med Leopardbesætningen, så er der dog tale om højrisikogidsler, hvor det er meget vigtigt, at der holdes fokus på deres situation, så de ikke bliver glemt, siger han.

At forhandlingerne er i hårdknude er ikke godt nyt for Søren, Eddy og de fire filippinere. Det fastslår en rapport fra One Earth Future og den engelske organisation International Maritime Bureau.

Læs også.

Se også: Sur rederiejer: Bloker Ekstra Bladet!

- Det, vi har set, er, at jo mere desperate piraterne bliver, fordi forhandlingerne ikke lykkes, jo mere går det ud over gidslerne fysisk og psykologisk, siger Jens Vestergaard Madsen.

- Samtidig forværres gidsler helbredssituation også. Desto længere tid der går, desto mindre mad og vand får de, fordi piraterne ikke vil blive ved at bruge penge dem, siger han.

Frygter militæraktion
Kritikere har flere gange været fremme og opponeret mod, at medierne bringer historier om piraterne, da det skulle gavne piraterne og være med til at trække forhandlingerne ud.

Den udlægning køber Jens dog umiddelbart ikke. Specielt ikke i tilfældet med Leopard:

TV:

Pic_20_12_2011_29_9_KAPRINGEN_PRBILL_DKPRESSM_JPEG Samfund - 27. jul. 2012 TV: Her er filmen Shipcraft ikke vil se

- Vi tror ikke nødvendigvis, at det er i piraternes interesse, at der bliver skrevet så meget om den her sag.

- Det presser også dem og får dem interesseret i hurtigt at få sat gidslerne fri, fordi der bliver mere og mere hedt om ørene på dem –og fordi det øger sandsynligheden for en eventuel militær befrielsesaktion. Når de sender billeder til medier, udstiller de også sig selv som det, de er, nemlig gemene og beregnende kriminelle –og er dermed med til at underminere eventuel sympati for deres 'sag', siger han.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Fiskerne raser over nyt skifte af naalakkersuisoq
Fondspenge skal styrke små børns sprog
D: Naalakkersuisut står svækket
Siumut-drama: Vittus parat til at vælte Kim Kielsen
VM-drømmen lever endnu for håndboldkvinderne
Her er billederne fra dagens rokade
sermitsiaq.ag