Samfund

Somalia freder piratledere

Ny FN-rapport: Piratledere slipper for straf

  • Søren, Eddy og de fire filippinere har nu siddet i 560 dage. (Foto: Ekstra Bladet)
Søren, Eddy og de fire filippinere har nu siddet i 560 dage. (Foto: Ekstra Bladet)
1/2
Næste »
Se tv-klip fra Shipcrafts hovedsæde ovenover artiklen.

---------

På 560. dag sidder Søren, Eddy og de fire filippinere i den golde ørken skarpt bevogtet af pirater.

Når de forhåbentlig snart slipper fri, så slipper bagmændene bag deres kidnapning med stor sandsynlighed for straf.

Læs også: Gidsler straffet for Muhammed-tegninger

En ny FN-rapport afslører nemlig, at nogle af Somalia mest berygtede og hårdkogte piratledere bliver fredet af landets FN-støttede regering, mens det kun er de små fisk, der ender i fængsel.

En af de piratledere, der nævnes i rapporten er Isse Yulux. Han menes at være bagmanden bag gidseltagningen af den danske sejlerfamilie og deres to gaster sidste år og har desuden adskillige andre kidnapninger samt mord på samvittigheden. Alligevel konkluderer rapporten, at han har kunnet fortsætte med at organisere og udføre pirataktioner.

Du kan finde og tilmelde dig Ekstra Bladets Facebook-støttegruppe for Søren og Eddy her.

Et andet vanvittigt eksempel drejer sig om den magtfulde piratkonge Mohamed Abdi Hassan alias ’Afweyne’, der også har stået bag flere gidseltagninger. Ifølge rapporten fra FN’s monitoreringsgruppe i Somalia så er han med accept fra den somaliske præsident Sheikh Sharif blevet udstyret med et diplomatisk pas, så han kan nyde særlig beskyttelse, når han rejser udenlands.

Læs også: Hele verden følger Eddy og Søren

Sølle straf
Kun i ganske få tilfælde er højtstående piratledere blevet straffet – og der er de sluppet ekstremt billigt. Abshir Boyah, der ifølge eget udsagn har haft 500 pirater under sig og stået bag op mod 60 kapringer, blev i maj 2010 anholdt efter pres fra det internationale samfund. Efterfølgende har de somaliske myndigheder kun idømt Boyah fem års fængsel for kriminaliteten, der ellers som minimum burde give livstid.

Og den korrupte og nærmest ikke eksisterende somaliske regering gør det svært at få bekæmpet pirateri, mener vicedirektøren i en af verdens førende antipirat-organisationer, International Maritime Bureau, der også har leveret materiale til den nye FN-rapport.

- Det store problem er, at der ikke er nogen ansvarlig regering i Somalia, som kontrollerer landet. Derfor er pirateriet efterhånden gået hen og blevet en etableret og organiseret forretning.

- Vi ser, at det er de samme bander og besætninger, som har gjort det i lang tid, som stadig er i gang, siger Michael Howlett.

Læs også: Efterlysning: Hvor er Søren og Eddys chefer?

Hvis du ser de tre ovenstående topfolk fra Shipcraft (Claus Bech, Sysser Philipson og John Arne Larsson, red.), så må du meget gerne tippe ekstrabladet.dk. Det kan du gøre ved at sende os en sms/mms på 1224 (alm. sms-takst) eller på mailen 1224@eb.dk.

Shipcraft har ingen kommentarer til Ekstra Bladet:

Deres seks ansatte lider lige nu på 560. dag i den somaliske ørken, men ledelsen i Shipcraft mener stadig ikke, det er ulejligheden værd at svare på, hvorfor de ikke har fået dem hjem.

I går forsøgte Ekstra Bladet vanen tro at få svar på vores spørgsmål, men blev spist af med følgende kommentar fra direktør Claus Bech:

’Som tidligere kommunikeret til dig, så har vi ingen kommentarer til Ekstra Bladet, og det kommer vi ikke til at have.’

Ekstra Bladet fortsætter dog ufortrødent med at få ledelsen i Shipcraft i tale.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere