Samfund

Texas henretter retarderet fange

Trods kritik fra FN har den amerikanske delstat givet en dødelig indsprøjtning til en mentalt forstyrret mand

  • Foto: AP
Foto: AP

Selvom psykiatere havde diagnosticeret den 34-årige Yokamon Hearn mentalt retarderet, blev afroamerikaneren alligevel henrettet i Texas onsdag.

Hearn blev som 19-årig dømt til døden for at have kidnappet en hvid mand ved en bilvask og skudt ham 12 gange i hovedet og brystet.

Men efter 14 år på dødsgangen blev han erklæret mentalt retarderet, da han havde fået hjerneskader af morens massive alkoholmisbrug under graviditeten. Allerede som 10-årig gik Hearn rundt med selvmordstanker.

- Jeg vil gerne sige til min familie, at jeg elsker jer. Jeg er klar, sagde Hearn, inden han fik en dødelig indsprøjtning.

Den amerikanske højesteret nedlagde i 2002 forbud mod henrettelse af mentalt retarderede, men det er op til den enkelte delstat at definere, hvad der forstås ved at være mentalt tilbagestående.

Kort før henrettelsen onsdag afviste den amerikanske højesteret Hearns bøn om at slippe for dødssprøjten, da Hearns advokater ikke kunne fremlægge de nødvendige beviser for hans mentale forstyrrelse.

Tirsdag opfordrede en FN-embedsmand USA til at standse henrettelsen.

- Det er et brud på sikkerhedsforanstaltningerne omkring dødsstraf at straffe mennesker, der lider af psykosociale handicap, sagde embedsmanden.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Vittus Qujaukitsoq: Jeg forlader Naalakkersuisut
Halibut ønsker uddannelser indenfor fiskeri
Vikingernes vin var måske lokalt dyrket
Brugbar elektronik for millioner smides ud
Macron og Le Pen skal kæmpe om præsidentpost
Se billeder: Franskmænd vandt sneskulpturfestival
sermitsiaq.ag