Samfund

Se hvor god din skole er

Undervisningsministeriet har offentliggjort en liste, der viser, hvordan elever klarer sig på landets skoler.

  • Ministeriet for Børn og Undervisning har netop offentliggjort en karakter-liste, hvor man kan se, hvordan børnene klarer sig. Arkivfoto: Thomas Sjørup
Ministeriet for Børn og Undervisning har netop offentliggjort en karakter-liste, hvor man kan se, hvordan børnene klarer sig. Arkivfoto: Thomas Sjørup

Forældre med børn på vej ind i undervisningssystemet kan nu se, hvor god den lokale skole er til at udnytte elevernes potentiale.

Ministeriet for Børn og Undervisning har mandag offentliggjort en karakterliste, hvor alle kan se, hvordan de unge i de enkelte grundskoler klarer sig i fag som for eksempel dansk, matematik og engelsk.

Listen tager højde for elevernes socioøkonomiske baggrund. De enkelte skolers karaktergennemsnit ved afgangsprøverne sammenlignes med en referencekarakter, som er baseret på blandt andet forældrenes uddannelse, indkomst og beskæftigelse.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) understreger, at adgangskaraktererne blot er én indikator ud af en lang række, der siger noget om skolernes kvalitet.

SE HER, HVOR GODT ELEVERNE KLARER SIG PÅ DIN LOKALE SKOLE

- Jeg vil opfordre kommunerne til at se nærmere på deres folkeskoler og vurdere mulighederne for, at skolerne kan lære af hinanden.

- Modellen kan også bruges som et udviklingsredskab for den enkelte skole, fordi den tager højde for en række af de socioøkonomiske forskelle, der er blandt eleverne, siger ministeren.

Sidste år offentliggjorde den daværende undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) en socialt korrigeret rangliste over landets skoler på ministeriets hjemmeside.

Men da Christine Antorini overtog ministertaburetten efter regeringsskiftet, skrottede hun straks ranglisten, da hun ikke ville være med til at udråbe de "gode" og "dårlige" skoler.

På den nye liste er landets skoler ikke rangeret i forhold til hinanden, men står i stedet i alfabetisk rækkefølge.

Det er den socialt korrigerede karakterliste

* Ministeriet for Børn og Undervisning har mandag offentliggjort en liste over landets skoler, hvor man kan se, hvordan de enkelte grundskoler klarer sig i fag som eksempelvis dansk, matematik og engelsk.

* Ved hjælp af en såkaldt socioøkonomisk referencekarakter kan man sammenligne hver enkelt skoles gennemsnit med, hvordan elever på landsplan med samme baggrund har klaret adgangsprøverne.

* Beregningerne af den socioøkonomiske reference er baseret på karakterer fra 64.000 9. klasses elever fordelt på folkeskoler, friskoler, private grundskoler samt efterskoler for skoleåret 2010/2011.

* Desuden er der lavet beregninger over en samlet tre års periode 2008/2009 til 2010/2011.

* Beregningerne tager højde for følgende:

- Elevens køn

- Elevens alder

- Elevens herkomst

- Forældrenes højeste fuldførte uddannelse

- Forældrenes bruttoindkomst

- Farens og morens arbejdsmarkedsstatus

- Farens og morens ledighedsgrad

- Antal børn i familien og placering i søskendeflokken

Kilde: uvm.dk

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere