Samfund

PET: Al-Qaeda vil slå til i Danmark

Al-Qaeda er for første gang direkte involveret i styring og planlægning af terror på dansk jord, afslører PET-chef. Danske unge er terror-trænede i udlandet og »planlægger lige nu angreb«

  • Ifølge PET planlægger al-Qauda et angreb i Danmark. Mustafa Abu-al-Yazit fra organisationen er tidligere kommet med tilsvarende trusler (Foto: Bahah)
Ifølge PET planlægger al-Qauda et angreb i Danmark. Mustafa Abu-al-Yazit fra organisationen er tidligere kommet med tilsvarende trusler (Foto: Bahah)

På direkte ordre fra al-Qaedas ledelse »planlægges der lige nu« terrorangreb på dansk jord.

Det afslører chefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET), politimester Jakob Scharf i et interview med Nyhedsavisen fredag.

Ifølge PET-chefen har al-Qaeda et stærkt ønske om at gennemføre et terrorangreb i Danmark.

- Vi har netop nu flere operationer kørende. Vi ser på personer og netværk i Danmark, der udgør en konkret trussel, og som har viljen og evnen til at gennemføre et angreb, siger Jakob Scharf.

Ifølge PET har unge med dansk baggrund været på terrortræning på grænsen mellem Pakistan og Afghanistan. Som noget afgørende nyt er terror-forberedelserne 'målrettet styret og planlagt' af al-Qaeda.

På spørgsmålet om, hvorvidt de pågældende personer kun har et terrorangreb 'i tankerne', svarer Jakob Scharf:

- Nej. Disse mennesker og netværk udgør en konkret trussel, som vi lige nu i PET arbejder med at imødegå.

Ifølge PET er de fortrinsvis unge, mulige terrorister med muslimsk baggrund i dag mere 'professionelle':

- De er dygtigere, mere målrettede og bedre trænede, siger Jakob Scharf og afslører, at danskere er blevet trænet i al-Qaeda-lejre i bjergene mellem Pakistan og Afghanistan.

- Der er bestemt sket en udvikling. I for eksempel terrorsagerne fra Glostrup og Odense havde vi at gøre med løse netværk, der fik en idé om at udøve terror og lod sig inspirere via internettet. Nu ser vi – også i sager der ikke er kendt i offentligheden – en målrettet styring, træning og planlægning af terrorangreb på dansk jord udført i al-Qaeda-regi.

Jakob Scharf tilføjer, at den seneste terrorsag, hvor to unge fra Glasvej i København er tiltalt for at ville udføre terrorangreb, 'klart er udtryk for, at al-Qaeda har genvundet fodfæstet og kan træne terrorister, gennemføre operativ planlægning og udpege mål.'

Ifølge PET er terrorangrebet mod den danske ambassade i Pakistan også styret af al-Qaedas ledelse.

- Der har været – og er – et stærkt ønske hos al-Qaeda om at ramme Danmark og danske interesser.

Det skyldes, at Danmark er blevet 'kendt' efter Muhammed-tegningerne, og at al-Qaeda kan vinde gehør ved at rette terror mod et land, der beskyldes for at have hånet Muhammed.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Vælgermøde: Ikke et ord om de sociale udfordringer i Narsaq
Unge skal lære at starte virksomhed
Se resultater fra drengenes GM i håndbold
D: Hysterisk angreb fra Siumut om Siorarsiorfik-projektet
Anders Samuelsen taler for Danmark og Grønland ved arktisk konference
Tetris kan modvirke post-traumatisk stress
sermitsiaq.ag