Samfund

Mink-avlere i panik

Før afsløringer i Ekstra Bladet og TV2: Kopenhagen Fur udlover kæmpe dusør for at finde folk, der har dokumenteret dyremishandling

  • heller ikke denne mink, der har fået skamferet sit ansigt, er det, som avlerne vil have, at offentligheden skal se.
heller ikke denne mink, der har fået skamferet sit ansigt, er det, som avlerne vil have, at offentligheden skal se.
1/7
Næste »

Den danske pelsindustri tager nu helt usædvanlige skridt forud for kommende afsløringer i Ekstra Bladet og på TV2 om den brutale dyremishandling i branchen.

Pels-bosserne udlover en dusør på en halv million kroner til folk, der kommer med oplysninger om, hvem der er trængt ind på minkfarme for at filme dyrenes forhold, og hvem der har lukket tusindvis af mink ud af deres bure.

I den seneste tid er tusindvis af mink blevet sluppet ud forskellige steder i landet.

Politiet undersøger sagen
Milliard-forretningen Kopenhagen Fur, som er pelsdyravlernes brancheorganisation, har, lige siden minkene blev sluppet ud, koblet aktionerne sammen med TV2’s og Ekstra Bladets kommende reportager om misrøgt på de danske farme. Og den samme kobling har politiet nu lavet, hævdes det i en pressemeddelelse fra Kopenhagen Fur.

Politiet har imidlertid endnu ikke kædet de to sager sammen, men åbner for at undersøge, om der er en sammenhæng.Politiinspektør Claus Hilborg siger til Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at det er ’naturligt at få undersøgt, hvor de har filmet, og hvem de har filmet for at se, om der er en sammenhæng mellem udsendelsen og de to angreb’.

Men det er der på ingen måde, fastslår Ekstra Bladets graver-chef, Miki Mistrati:

– Jeg kan kun på det kraftigste afvise, at der en nogen som helst kobling mellem vores kommende afsløringer af forholdene på farmene og udslip af dyrene. Der er nok snarere tale om, at pelsindustrien vil flytte fokus fra de kummerlige forhold, som nogle af dyrene lever under.

Må vente lidt endnu
Kopenhagen Fur står fast på, at der er ’en mulig sammenhæng’:

– Vi tror, der er en personmæssig sammenhæng mellem de mere hardcore terroraktioner og så de ulovlige indtrængninger, der er foregået med henblik på at fotografere, siger kommunikationschef Sander Jacobsen.

– Hvad bygger du din teori om personsammenfald på?

– Vi har set i andre lande, at noget tilsvarende er foregået på meget orkestreret vis.

– Så det er ren teori fra udlandet?

– Ja, det er ren teori fra udlandet, men det kan også være noget af det, der viser sig nu, hvor dusøren er kommet på banen. At der kommer noget ind, som viser, at der er en sammenhæng.

– Kunne det ikke være en farmer, som gerne vil have nogle forsikringspenge, der har lukket sine dyr ud?

– Det kan man ikke afvise. Jeg kan ikke afvise noget som helst, før sagerne er opklaret, siger kommunikationschefen.

Når det gælder opklaringen af, hvem der har filmet på de danske farme, og hvordan optagelserne har fundet sted, må politiet og Kopenhagen Fur væbne sig med tålmodighed.

Det vil nøje blive beskrevet, når afsløringer offentliggøres 27. oktober.

Afsløringer

Ekstra Bladet er sammen med TV2 på vej med en række afsløringer om misrøgt på de danske mink- og rævefarme.

Det har – som det er beskrevet på disse sider – fået pelsdyravlernes brancheorganisation til at koble afsløringerne sammen med, at mange tusinde mink for nylig blev sluppet ud af ukendte gerningsmænd.

Helt ekstraordinært har vi derfor valgt at offentliggøre to billeder af skamferede mink fra to danske farme. Det gør vi for at slå fast, at det er dyrevelfærd, vi beskæftiger os med i vores kommende serie i avisen, og når vi offentliggør video-optagelserne på ekstrabladet.tv.

Billederne er taget i september 2009 og er sammen med alle vores andre billeder blevet vist til en række eksperter og myndigheder. De er ikke tvivl. Der er tale om klare brud på dyreværnsloven.

- Det danske pelsfirma Kopenhagen Fur, som også er pelsdyravlernes brancheorganisation, er verdens største producent af minkpels. De producerer omkring 14 millioner minkskind om året, men eksporterer størsteparten af pelsen til Asien og Sydeuropa. Kopenhagen Fur omsætter for knap fem milliarder kroner om året og gør pelsdyravl til Danmarks tredjestørste animalske produktion.

- Mink-avl er under pres i flere europæiske lande. Senest har Irlands parlament i denne uge besluttet at forbyde mink- og ræveavl i løbet af de næste tre år. Med forbuddet træder Irland i fodsporene på en række andre lande, der enten har forbudt pelsavl eller har skærpet reglerne for industrien voldsomt. England, Schweiz, Skotland, Østrig, Kroatien og Bosnien-Hercegovina har vedtaget et forbud.

Kilde: Kopenhagen Fur, Anima og Dyrenes Beskyttelse

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere