Samfund

Hospital indfører halalkød

Her på Hvidovre Hospital kan patienterne kun få oksekød, der er halalslagtet

  • Her på Hvidovre Hospital kan patienterne kun få oksekød, der er halalslagtet
Her på Hvidovre Hospital kan patienterne kun få oksekød, der er halalslagtet

’I Guds navn. Allah er den største’

Denne muslimske velsignelse lyder over alt det oksekød, som patienterne på et af landets største hospitaler sætter tænderne i.

Hvidovre Hospital har nemlig af religiøse hensyn valgt, at når der serveres oksekød til de over 40.000 patienter, der hvert år er indlagt, så skal det være halalslagtet.

Tiltaget møder hård kritik fra integrationsekspert Mehmet Ümit Necef, lektor på Syddansk Universitet.

– Det er en forfejlet politik. Vi har religionsfrihed i Danmark, og det indebærer, at den ene religions forskrifter ikke skal påduttes andre, siger han.

Samtidig mener Mehmet Ümit Necef, at det er et misforstået hensyn, at hospitalet favoriserer én minoritetsgruppe.

– Jeg kan godt forstå det logiske: Hospitalet vil opnå, at de tilfredsstiller muslimer. Men problemet er, at det vil irritere dem, der er imod halal-slagtning for eksempel ateister eller kristne, siger han.

Vicedirektør på Hvidovre Hospital Torben Mogensen kan ikke se noget problem og understreger, hospitalet ikke har modtaget klager over halalkødet.

– Vi har mange patienter med anden etnisk baggrund, som vi skal tage hensyn til - og så vil det være umuligt at have både det ene og det andet slags oksekød, siger han.

Torben Mogensen mener heller ikke, at hospitalet er med til at trække islamisk tro ned over hovedet på de ikke-muslimske patienter.

– For det første mener jeg ikke, at en slagtemetode som sådan har noget med tro at gøre. Det andet er jo, at alle kyllinger i Danmark er halalslagtet, og det har mig bekendt ikke fået nogen til at stoppe med at spise kylling, siger han.

Læs mere i Ekstra Bladet mandag:

  • Se om dit hospital serverer halalkød
  • Læs reaktionerne fra patienter og pårørende


Fakta om halal-slagtning

* Halal-slagtninger foregår ved at skære dyrets halspulsåre, strube og spiserør over med et enkelt snit. Forinden skal dyret efter danske regler bedøves.

* Det er forskelligt, hvordan dyrene bedøves. Når det gælder kreaturer, bruges der særlige boltpistoler, mens fjerkræ bedøves ved at blive ført gennem strømførende vandbade.

* På slagterierne er det Islamisk Kultur Center, der siger god for, at dyrene er halalslagtet.

* Halal er ikke en beskyttet betegnelse, som for eksempel økologi er det. Der findes ikke et anerkendt halalmærke til dagligvarer, og der er i dag ingen uvildig kontrol af, om halalvarerne i en butik nu også er halal.

* Halal er ikke kun en måde at slagte kvæg, lam og kyllinger på, men en traditionel, muslimsk måde at skelne mellem en levevis, der er tilladt - halal - og en, der er forbudt - haram.

* Der findes mange dagligvarer, der sælges som halal, for eksempel halal-tandpasta og halal-sodavand. Varerne må ikke indeholde bestanddele fra gris eller alkohol.

* Det anslås, at der er ca. 200.000 muslimer i Danmark. Heraf er fem til 10 procent religiøst praktiserende.

Kilde: Ritzau

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere