Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Samfund

Nu bombarderer DF med halal-spørgsmål

To DF'ere går i kødet på sundhedsministeren efter Ekstra Bladets afsløring

  • - Det er under al kritik, at Hvidovre nu kun vil tilbyde halaslagtet oksekød, mener Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti. (Foto: Rune Johansen/Polfoto)
- Det er under al kritik, at Hvidovre nu kun vil tilbyde halaslagtet oksekød, mener Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti. (Foto: Rune Johansen/Polfoto)
1/2
Næste »

At Hvidovre Hospital har valgt udelukkende at servere halal, når patienterne skal have oksekød, får i den grad politikerne i Dansk Folkeparti op ad stolen.

Således kan sundhedsminister Astrid Krag (SF) se frem til spørgsmål fra hele to DF'ere den kommende tid.

frikadellekortet EKSTRA Vagthund Se kortet: Her er frikadellefrit i daginstitutionerne

Og begge vil fluks have stoppet halal-initiativet på hospitalet.

- Det er under al kritik, at Hvidovre nu kun vil tilbyde halaslagtet oksekød.

- Vi er efterhånden nået for vidt for at tækkes en anden religion i Danmark. Vi er mange mennesker i Danmark, som ikke ønsker halaslagtet kød, da vi ikke kender til, hvilken slagtemetode der er brugt ej heller vil spise kød, der er velsignet af en muslim, siger fødevarordfører for DF Liselott Blix i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Se også: Hospital indfører halalkød

Også Martin Henriksen fra DF vil have sat en stopper for halal-kødet.

- Vi er i Dansk Folkeparti af den overbevisning, at det ikke duer, at der skal blandes muslimske hensyn ind i sundhedssektoren, da alle disse hensyn er uvidenskabelige og fordyrer og besværliggør den medicinske behandling.

Related content

- Det næste, man kan forestille sig, kunne jo være, at danske sygeplejersker skulle gå tildækket som muslimske kvinder, for at tækkes muslimske indlagte etc, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen i en skriftlig kommentar.

Fakta om halal-slagtning

* Halal-slagtninger foregår ved at skære dyrets halspulsåre, strube og spiserør over med et enkelt snit. Forinden skal dyret efter danske regler bedøves.

* Det er forskelligt, hvordan dyrene bedøves. Når det gælder kreaturer, bruges der særlige boltpistoler, mens fjerkræ bedøves ved at blive ført gennem strømførende vandbade.

* På slagterierne er det Islamisk Kultur Center, der siger god for, at dyrene er halalslagtet.

* Halal er ikke en beskyttet betegnelse, som for eksempel økologi er det. Der findes ikke et anerkendt halalmærke til dagligvarer, og der er i dag ingen uvildig kontrol af, om halalvarerne i en butik nu også er halal.

* Halal er ikke kun en måde at slagte kvæg, lam og kyllinger på, men en traditionel, muslimsk måde at skelne mellem en levevis, der er tilladt - halal - og en, der er forbudt - haram.

* Der findes mange dagligvarer, der sælges som halal, for eksempel halal-tandpasta og halal-sodavand. Varerne må ikke indeholde bestanddele fra gris eller alkohol.

* Det anslås, at der er ca. 200.000 muslimer i Danmark. Heraf er fem til 10 procent religiøst praktiserende.

Kilde: Ritzau

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Fire nye betjente klar til at rykke ud
Tele-Post har fået stjålet 76 mobiltelefoner
Malik Berthelsen nu også formelt borgmester
Lars-Emil Johansen: En utæmmelig ener - nu i bogform
Ny naalakkersuisoq i arbejdstøjet
Usikkert om Ane Hansen kan fortsætte i forfatningskommissionen
sermitsiaq.ag