Samfund

Ole Ernst er død

Skuespilleren Ole Ernst er død. Han sov stille ind i sit hjem på Østerbro i København natten til søndag. Han blev 73 år

1/2
Næste »

Skuespilleren Ole Ernst er død. Det oplyser hans familie til Ritzau. Ole Ernst blev 73 år. Han sov stille ind i sit hjem på Østerbro natten til søndag.

Se kort interview med Ole Ernst fra 2002 herover artiklen

Ole Ernst døde efter et par måneders skrantende helbred, og efterlader sig en søster, en datter og et få måneder gammelt barnebarn.

Se mere video på localeyes.dk

Mand for en skævert
Ole Ernst var vildmanden i det pæne, disciplinerede teaterliv. Han var mand for en 'skævert' i ny og næ, men også for scenekunst og skuespil af stort format.

Det viste sig eksempelvis i hans tolkning af titelrollen i 'Jeppe på Bjerget', som han spillede på Det Kongelige Teater og siden på turnéer rundt omkring i landet.

Ole Ernst blev mange gange i sin karriere stemplet som en 'rod'. Han kunne støje og buldre som få - i glæde og i raseri - når han følte, at situationen var til det.

Men efter at han havde smækket med døren, kunne han også blive god igen. Kritikere har nuanceret karakteristikken af ham ved at tilføje, at han var en 'følsom rod'.

De hæftede sig ved, at han i mange år skrev lyrik til skrivebordsskuffen, og de noterede sig den følsomhed, han som skuespiller evnede at give udtryk for.

Ud af en gøglerslægt
Ole Ernst var af gøglerslægt med bakkesangerinden Ruth Lund som sin moster og Dyrehavsbakkens pjerrot Erico Lund som en fætter.

Han blev født på Vesterbro og fastslog mange år senere, at han så sig selv som 'et ganske almindeligt menneske'.

Han prøvede sig selv af som bybud, kok, sømand, glarmester og medhjælper på Svalegangen i Århus sammen med Jens Okking, før han kastede sig ud i det, han allermest havde lyst til: At blive skuespiller.

Han afsluttede elevskolen på Odense Teater i 1967 og blev yderligere to år i den fynske hovedstad. Via andre engagementer fik han ansættelse på Det Kongelige Teater i 1970. I første omgang blev det til 16 år på nationalscenen med store kunstneriske triumfer, men også problemer i spændingsfeltet mellem hans personlige og professionelle liv.

Til hans store roller på Kgs. Nytorv hørte Claudius i "Hamlet" og Mozart i "Amadeus".

Nyskabelsen
Ole Ernst fik nu mange gode roller, også på film, hvor det blev til mere end 40 roller. I 1970erne slog han sit navn fast med sin klassiske Per-figur i kriminal-trilogien 'Flugten', 'Per' og 'Blind makker'.

Han repræsenterede en nyskabelse i dansk film med sin ligefremme og realistiske spillestil og viste i de følgende årtier, at talentet rummede mange flere facetter.

Eksempelvis som politiassistent Holm i en række Olsen-banden-film og som landmanden i Morten Arnfreds 'Der er et yndigt land' fra 1983.

Også i 'Hærværk', 'Peter von Scholten' og 'Sort høst' havde Ole Ernst markante roller, og i 'Okay' fra 2002 demonstrerede han Bodil-klasse som Paprika Steens dødsmærkede far.

Det blev dog ikke til en Bodil det år, så Ole Ernst måtte trøste sig med de to statuetter, han havde stående for 'Flugten' og 'Der er et yndigt land'.

De indskrev sig i rækken af udmærkelser, som den populære skuespiller blev hædret med i årenes løb. Blandt dem kan nævnes Olaf Poulsens Mindelegat, Teaterpokalen og Oehlenschlägers Legat.

Pluk fra Ole Ernsts lange filmkarriere

Udover mange teaterroller, medvirkede skuespilleren Ole Ernst i over 40 spillefilm og et dusin TV-serier.

* Ole Ernst havde forskellige småjobs og var bl.a. sømand i to år inden han efter at have læst hos Lars Lunøe efterfølgende blev uddannet skuespiller. Udover massevis af teaterroller havde Ole Ernst roller i 40 spillefilm og et dusin TV-serier. Her et pluk:

* Ole Ernst fik sit egentlige filmgennembrud i "Flugten" fra 1973, den første af tre om Vesterbro-roden Per. Både filmen og Ole Ernst fik en Bodil-pris. Senere fulgte "Per" og "Blind makker".

* Gennem årene har Ole Ernst medvirket i danske og norske film bl.a. i rollen som Peter von Scholten i filmen af samme navn og som hustyrannen i "Sort høst".

* I ternet jakke og blød hat blev han kendt som som politiassistenten i "Olsen-banden"-filmene. Han havde filmroller i "Hærværk", i "Det er nat med fru Knudsen" og "Der er et yndigt land", som gav ham endnu en Bodil-pris.

* Ole Ernst medvirkede også i film som "Rend mig i traditionerne", "Slingrevalsen", "Den kroniske uskyld", "Mord i Mørket", "Rembrandt", "Mord i Paradis" og "Ved Vejen".

* Desuden medvirkede han i både danske og svenske TV-produktioner bl.a. "Bryggeren". Han havde roller i populære serier som "Huset på Christianshavn", "Gøngehøvdingen", "Taxa", "Rejseholdet" og "Forbrydelsen".

* Ole Ernsts lange karriere bragte ham også forbi revyscenerne i det danske sommerland: Fredericia Revyen, Mogenstrup revyen, Prater revyen, Svendborg Sommerteater Rottefælden og på Trouville i Hornbæk.

* Udover skuespillergerningen skrev han digte, malede og har udstillet sine malerier, bl.a. på Café Cobra.

* Ole Ernst har modtaget flere priser, bl.a.: Poul Reumerts Studielegat 1983, Olaf Poulsen s Mindelegat 1985, Teaterpokalen samme år, og i 1996 Best of Actor ved TV-Festival i Shanghai og Sølvnymfen i Monte Carlo for tv-filmen "En fri mand".

Kilde: danskefilm.dk

/ritzau/

Læs også

kommentarer

Der er lukket for nye kommentarer til denne artikel.

Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere