Samfund

Søren og Eddy udstillet som dyr

Førende ekspert vurderer, at forhandlingerne er gået helt galt

  • For første gang i næsten et år, er der kommet et nyt billede frem af Eddy og Søren. På billedet, der er taget 7. april og er tiltænkt rederiet Shipcrafts forhandlere, er de danske gidsler blevet tvunget til at stille op omringet af svært bevæbnede pirater. (Privatfoto)
For første gang i næsten et år, er der kommet et nyt billede frem af Eddy og Søren. På billedet, der er taget 7. april og er tiltænkt rederiet Shipcrafts forhandlere, er de danske gidsler blevet tvunget til at stille op omringet af svært bevæbnede pirater. (Privatfoto)
Med et maskingevær få meter fra hovedet og en panserværnsraket i ryggen, bliver Eddy og Søren vist frem i en række nye billeder taget af de somaliske pirater, der har haft dem som gidsler i 17 måneder.

Det er første gang i næsten et år, at der er kommet billeder frem af de danske gidsler Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn.

De nye fotos er ifølge Ekstra Bladets somaliske freelance-journalist, Abdifitah Farayare, taget af piraternes tolk i april i år og er tiltænkt Shipcrafts forhandlere.

Læs også: Shipcraft: 'Vil ikke tale med Ekstra Bladet'

- De plejer at tage sådanne billeder. De bevæbnede mænd i baggrunden er placeret der for at give billedet en dramatisk effekt.

- Det er selvfølgelig ikke noget gidslerne gør frivilligt, de bliver tvunget til det, siger han.

Hårdknude i forhandlinger
Den norske piratforsker Stig Jarle Hansen, en af mest benyttede og anerkendte eksperter på området, mener, at billederne er et udtryk for, hvor kyniske piraterne er:

LÆS OGSÅ:

Eddy_Lopez_og_S_ren_800788a.jpg Samfund - 10. jul. 2012 Støtten vælter ind til Søren og Eddy

- Det er helt grotesk, og man ser her ofrene for piraternes sande væsen, hvor de forsøger at få situationen til at se så alvorlig ud som muligt, siger han.

- Forhandlingerne mellem piraterne og de folk, rederiet har hyret, er meget kyniske og en studehandel, hvor prisen går op og ned, men man må altså aldrig glemme, at det er menneskeliv, der er på spil her, siger han.

Gennem de 17 måneder Eddy, Søren og de fire filippinere har siddet som gidsler, er Shipcraft blevet politianmeldt og udsat for gentagen kritik for ikke at gøre nok for at nå til enighed om en løsesum.

Og da Ekstra Bladet for nogle uger siden var i kontakt med en af piraterne, lød budskabet, at de ikke længere havde tiltro til Shipcrafts forhandlere, og at gidseltagningen derfor trak ud.

LÆS OGSÅ:

Se også: Danskere demonstrerer mod Shipcraft

Stig Jarle Hansen vurderer, at noget er gået helt galt.

- Tillid er vigtigt i de her forhandlinger. Det, der kan være sket, er, at rederiets forhandlere har forsøgt at presse prisen for langt ned, men det er vanskeligt at sige præcist, hvad der sker.

- Faktum er dog, at gidslerne har siddet meget længere tid end normalt, siger han.

Du kan tilmelde dig Ekstra Bladets støttegruppe for Søren og Eddy her.

Alvorlig kritik i gidselsagen
- læs pressenævnets afgørelse her

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Her er nyuddannede politibetjente
Tele-Post har fået stjålet 76 mobiltelefoner
Malik Berthelsen nu også formelt borgmester
Lars-Emil Johansen: En utæmmelig ener - nu i bogform
Ny naalakkersuisoq i arbejdstøjet
Usikkert om Ane Hansen kan fortsætte i forfatningskommissionen
sermitsiaq.ag