Pirat-ekspert: Noget er gået helt galt i forhandlingerne

Forskeren mener, at det kan være nødvendigt med pres på Shipcraft i den nuværende gidselssituation

  • Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn sidder magtesløse i gidslernes vold, mens forhandlingerne har taget alt for lang tid
Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn sidder magtesløse i gidslernes vold, mens forhandlingerne har taget alt for lang tid
Eddy og Sørens helvede i Somalia har nu varet i 540 dage, og det tyder på, at der er noget, der er gået helt galt i forhandlingerne.

Det siger Danmarks førende ekspert inden for pirateri.

- Det er iøjnefaldende, hvor lang tid de har siddet der. Jeg vil ikke pege fingre ad nogen. Jeg kan bare sige, at det her ser ud som om, det er gået galt. Det har taget alt for lang tid, siger Lars Bangert Struwe, der forsker i pirateri på Københavns Universitets Center for Militære Studier.

SE TV:

eddysfamilie Samfund - 5. jul. 2012 Mors gribende appel: 'Jeg vil ikke se ham lide mere'

- Er det noget, der tyder på, at Shipcrafts forhandlere har været inkompetente?

- Det ved jeg ikke. Det kan godt være, at de har været det. Det kan også være, at piraterne har haft en forhandler, der ikke var god nok. Eller at kemien ikke har været god nok. Der er så mange små ting, der kan forskubbe det her forløb, siger han.

Pres på rederiet
Ekstra Bladet satte i mandags gang i kampagnen 'Skal Søren og Eddy rådne op i Somalia', men tavsheden er stadig larmende fra Shipcrafts og regeringens side. Opfattelsen er, at man ikke skal sætte fokus på gidslerne af frygt for, at det får løsesummen til at gå i vejret.

Lars Bangert Struwe har fungeret som rådgiver for udenrigsministeren i spørgsmål om pirateri, og hans opfattelse har også hidtil været, at fokus ikke var en fordel for gidslerne. Men nu er han ikke så overbevist.

Læs også:

29506047 - 01_07_2012 - EB SOLO Sysser på ferie - Facebook Samfund - 5. jul. 2012 Tog på luksussafari, mens gidslerne led i Somalia

- Jeg er dybt bekymret hver gang, nogen kaster sig over den type kampagner. Men jeg ved ikke, om den her sag er en almindelig sag. Jeg er dybt bekymret for gidslernes ve og vel, og det kan godt være, det er nødvendigt med et pres på rederiet i den her sag, siger han og fortsætter:

En studehandel
- Det, der gør den sag anderledes, er, at de ikke har noget skib. Det er jo et forsikringsselskab, der skal ende med at betale for frigivelse, og det er noget, som bare bliver anderledes, når der ikke er noget skib, siger han.

Han fortæller, at piraterne erfaringsbaseret starter ud med et tårnhøjt krav til løsesummen, som så bliver nedjusteret.

- Man skal passe på med ikke at betale en alt for høj sum, for det kan påvirke andre løsesummer og gøre det endnu sværere for andre, der sidder dernede, at komme fri. Og der foregår faktisk den kommunikation på tværs blandt forhandlere, siger forskeren, der peger på, at det er helt afgørende, hvem man får til at udføre forhandlingerne.

Læs også:

Eddy_Lopez_og_S_ren_800788a.jpg Samfund - 4. jul. 2012 Læge: Gidslerne vil være syge i årevis

- Vi ved, at det ikke skal være rederiet, der laver forhandlingerne, men derimod et sikkerhedsfirma. Og hvis det går skævt, så kan det trække tingene ekstremt i langdrag, siger han og fortsætter:

- Man skal ramme det beløb, man kan blive enige om, og det er en studehandel, der foregår frem og tilbage. Det er en dybt, dybt ubehagelig situation, hvor man hele tiden skal sikre sig, at det er de rigtige, man forhandler med. Både for piraterne, der skal sikre, at de taler med ham, der kan beslutte noget, og for forhandlerne, der skal sikre, at det er de rigtige pirater, de taler med, fastslår Lars Bangert Struwe.

Alvorlig kritik i gidselsagen
- læs pressenævnets afgørelse her

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Asii overvejer sagsanlæg mod Martha Lund Olsen
Enoksen tager til genmæle i kvote-slagsmål
Mand anholdt efter bombealarm ved Det Hvide Hus
Anonyme Alkoholikere har fået nye lokaler
Skotland giver løsrivelse endnu et forsøg
'Vi skal kunne anmelde uden at afsløre vores identitet'
sermitsiaq.ag