Rapport: Sådan lobbyer Bendtsen for Danske Bank

Bendt Bendtsen anklages for interessekonflikter

’Passer på Danmark i EU’. Det slogan pryder lige nu Bendt Bendtsens valgplakater landet over frem mod parlamentsvalget på søndag.

Stod det til en kritisk rapport om lobbyisme i EU burde sloganet for de konservatives spidskandidat nok snarere hedde ’Passer på Danske Bank i EU’

I rapporten slås det fast, at Bendt Bendtsen bånd til Dansk Bank er stærkt problematiske. Bendt Bendtsen er medlem af Danske Banks repræsentantskab, der er er et rådgivende organ for bankens bestyrelse med den overordnede hensigt ’at understøtte og fremme bankens udvikling, vækst og anseelse – både nationalt og internationalt’

Danske Bank er i EU’s åbenhedsregister registreret, som værende et selskab, der aktivt benytter sig af lobbyvirksomhed i Bruxelles. Banken har derfor en åbenlys interesse i at påvirke de regler og love, der indføres i af EU og som blandt andet vedtages af parlamentsmedlemmer som Bendt Bendtsen.

Se også: EU-pamper: Scorer gratis øl og tusindvis af bijobs-kroner

Og det lykkes i følge rapporten eksempelvis den 26. januar 2012. Her er Bendt Bendtsen ifølge en invitation til andre parlamentsmedlemmer, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, vært ved en frokost, hvor emnet er en potentielt negative effekt af et nyt kapitalkravsdirektiv CRD4.

Det blev indført af EU indførte efter finanskrisen og stiller blandt andet skærpede krav til bankernes kapital og indfører lofter over bankdirektørernes bonusser.

Frokosten er organiseret af pr-firmaet Fleishman-Hillard, som har en årlig omsætning på lobbyvirksomhed i EU på 86 mio. kroner, og som i følge åbenhedsregistret har Danske Bank som kunde.

Bendt Bendtsen har derfor i følge rapporten en klar potentiel interessekonflikt, fordi han som vært viser interesse i et direktiv, som Danske Bank, hvor han er på lønningslisten, helt indlysende også har en interesse i at påvirke indholdet af.

Rapporten er også stærk kritisk over for Bendtsen involvering i det Mærsk- ejede Esvagt og i Lauritzen Fonden, fordi det har forbindelser til det arbejde Bendt Bendtsen laver i EU-paparlamentet, hvor han sidder i Udvalget om Industri, Forskning og Energi.

Eksempelvis har han blandt andet kommet med flere bidrag til en EU-rapport, som omhandler energiforsyning og transport af olie og gas, som A.P. Møller Mærsk også har en klar interesse i, fremgår det af rapporten, der er udgivet af organisationerne The Friends of the Earth Europe, Corporate Europe Observatory, LobbyControl og Spinwatch.

Bendtsen selv nægter at have talt Danske Banks sag ved arrangementet 26. januar:

– Jeg står helt og holdent ved, at jeg sidder i tre maritime bestyrelser. Hertil har jeg mine penge og kundeforhold i Danske Bank-koncernen, hvor jeg sidder i Repræsentantskabet sammen med 35 andre. Jeg har fravalgt at sidde i udvalg med sammenfaldene interesser ift. mine bestyrelsesposter.

– Under det danske formandskab var jeg vært for et sandwich-arrangement midt på dagen, som blev afholdt med Barclays Bank og UEAPME som sponsorer. De afholdt udgiften til 40-50 sandwicher. Modsat det CEO (rapporten, red.) beretter, omhandlede debatten hvordan man skaber finansiering til små og mellemstore virksomheder i EU i et for tiden frossent bankmarked.

– Jeg ser overhovedet ingen problemer i et sådant arrangement, som der holdes masser af hver eneste uge. At dette skulle være i strid med noget, er hul i hovedet.

Bendts kødben

Bendt Bendtsen oplyser i sin hensigtserklæring på EU-parlamentets hjemmeside, at han har har følgende poster. I parentes er en angivelse af, hvad han tjener på posten:

- Bestyrelsesmedlem i Lauritzen-fonden, der er et moderselskab for rederierne J. Lauritzen A/S, DFDS A/S og for investeringsfirmaet LF Investment ApS. (I følge Fondens årsrapport får et menigt bestyrelsesmedlem omkring 227.000 kr. om året). Selskabet har store lån hos Danske Bank.

- Bestyrelsesmedlem i Esvagt. Et dansk offshore rederi, hvor A.P. Møller-Mærsk sidder på 75 pct. af aktierne. (vedlaget er under 3.700 kroner om måneden). Mærsk ejer 22,8 procent af aktierne Danske Bank.

- Medlem af Danske Banks repræsentantskab, der er et rådgivende organ for bankens bestyrelse. (Vederlaget er 25.000 kroner om året)

- Medlem af Realkredits Danmarks Lokalråd i Odense, der fungerer som rådgivende organ for Realkredit Danmark, som er 100 procent ejet af Danske Bank. (vederlaget er under 25.000 kr. om året)

- Bestyrelsesmedlem i fonden for Nordic Synergi Park, som er en forsker - og udviklingspark. (vederlaget opgives af andre bestyrelsesmedlemmer til 50.000 om året)

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere