Samfund

Københavnske gader drukner i giftig luft

Adskillige tungt trafikerede strækninger i København lider under sundhedsfarlige gasser fra især dieselbiler

  • Foto: EPN
Foto: EPN

Bilosen vil i 2015 stadig hænge så tæt over København, at det er sundhedsskadeligt - og det vil stride med EU's regler om luftkvalitet.

På de mest trafikerede strækninger vil der fortsat være for højt indhold af kvælstofoxidgasser (NO2), der sammen med ultrafine partikler trænger ned i luftvejene og hvert år resulterer i flere tusinde tilfælde af sygdom eller tidlig død.

Konklusionen fremgår af en ny rapport fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) under Aarhus Universitet, skriver Politiken.

- Hvis man ikke tager nye initiativer, vil EU's grænseværdi være overskredet på mindst syv gadestrækninger i 2015, siger seniorforsker Steen Solvang Jensen fra DCE, til avisen.

Miljøminister Ida Auken (SF) har lige droppet de lovede lovinitiativer til at nedbringe luftforureningen i de store byer.

Begrundelsen er, at "de nyeste tal viser, at vi alligevel ikke får en overskridelse af NO2 i 2015 i København", fordi der vil komme flere nye biler med miljøvenlig teknologi.

Men ministerens tal bygger på hovedmålestationen på H.C. Andersens Boulevard over for Tivoli - og det er kun den ottende mest forurenede strækning i København, skriver Politiken.

Der er større indhold af de sundhedsskadelige gasser fra især dieselbiler mindst syv andre steder i byen.

Og EU-kommissionen kræver, at Danmark lever op til kravet på alle strækninger, fremgår det af en mail fra kommissionen, som avisen er i besiddelse af.

Hertil kommer, at Danmark skulle have levet op til EU's luftkrav allerede i 2010 og ifølge EU skal gøre det "hurtigst muligt".

Det kan ifølge DCE-rapporten for eksempel gøres ved at forbyde ældre biler at køre ind i Københavns bymidte, som det er forbudt i flere tyske byer.

Overborgmester Frank Jensen (S) siger til Politiken, at der er brug for en "hurtig afklaring af luftforureningen i København".

Det Økologiske Råd og Enhedslistens miljøordfører, Per Clausen, mener, at der er tale om syltning af sagen. Per Clausen vil nu kalde miljøministeren i samråd.

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Linette K. Jespersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen

Velkommen. Vi er rigtig glade for dit besøg!

Men vi er knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer.

Vores annoncer gør det muligt for os at tilbyde en stor del af vores indhold – helt gratis.
Hvis du tillader annoncer på ekstrabladet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

Er du EKSTRA-abonnent?

Oplever du problemer? Kontakt webmaster@eb.dk

Når du besøger ekstrabladet.dk tjekker vi, om du blokerer annoncer. Sådan gør vi.