Samfund

Japan: Amnesty frygter bølge af henrettelser

Regeringspartiet i Japan beskyldes af Amnesty International for at have brudt løfte om at debattere dødsstraf

Frygten for en ny bølge af henrettelser i Japan er taget til, efter at to dødsdømte torsdag blev aflivet ved hængning. Dermed er syv personer blevet henrettet i år. Amnesty International frygter, at endnu flere dødsdomme vil blive eksekveret.

Den 65-årige Sachiko Eto blev henrettet for at have været med til at dræbte seks mennesker i midten af 1990'erne i forbindelse med djævleuddrivelser. Desuden blev den 39-årige Yukinori Matsuda henrettet. Han var dømt for at begået to rovmord i 2033.

- Henrettelserne af Matsuda og Eto er overlagte og koldblodige mord udført af den japanske stat, siger Roseann Rife, leder af Amnesty Internationals afdeling for Østasien.

Sachiko Eto er den første kvinde, der er blevet henrettet i Japan i over 15 år. I 2011 gennemførte landet for første gang i næsten to årtier ingen henrettelser.

131 dømte sidder på dødsgangene i de japanske fængsler ifølge Amnesty International.

Amnesty beskylder regeringspartiet Det Demokratiske Parti for at brudt et løfte om at indlede en national debat om dødsstraf.

Justitsminister Makoto Taki er tilhænger af den gældende lov og har i sine fire måneder som minister autoriseret fire henrettelser. Forrige gang den 3. august da to mænd blev henrettet.

- De seneste henrettelser latterliggør Det Demokratiske Partis løfte om at indlede en debat om at afskaffe dødsstraf. Den debat bør finde sted, og regeringen bør indføre et øjeblikkeligt moratorium for henrettelser, siger Roseann Rife.

Japan tilhører det mindretal på cirka en tredjedel af verdens lande, som fortsat anvender dødsstraf. De gennemføres i Japan altid ved hængning og som regel uden for offentlighedens søgelys.

Typisk bliver de dømte orienteret få timer før henrettelsen. Deres familier får først besked, når henrettelsen er gennemført.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Naalakkersuisut fyrer Henrik Leth i utide
51 - 6 til koalitionen i udvalgsposter
Har hjulpet børnene i 40 år
GE: Ansatte ofre for symbolpolitik
Politiet: ”Børnelokker-sagen er helt ud over normalen”
Stjernespillere klar til spændende slutspil
sermitsiaq.ag