Samfund

Hadepræst støtter antimuslimsk film

Den amerikanske koranafbrænder Terry Jones slår til igen

  • Terry Jones står i spidsen for kirken Dove World Outreach Center i Gainesville, Florida. (Foto: AP)
Terry Jones står i spidsen for kirken Dove World Outreach Center i Gainesville, Florida. (Foto: AP)
1/2
Næste »

En antimuslimsk film, der udløste blodige optøjer i Egypten og Libyen, er blevet promoveret af den amerikanske præst Terry Jones, der er kendt for sine koranafbrændinger.

’Innocence of Muslims’, som filmen kaldes, afbilleder profeten Muhammed i seng med kvinder og fremstiller muslimer som en bande homoseksuelle og pædofile bøller.

Terry Jones, der står i spidsen for en lille kristen menighed i det nordlige Florida, forsvarer, at han tirsdag viste en trailer for filmen via kirkens hjemmeside.

- Det faktum, at vrede demonstranter angreb den amerikanske ambassade i Kairo (…) udstiller blot islams mangel på respekt for andre religioner, siger Jones i en udtalelse på den nu lukkede hjemmeside, standupamerianow.org.

Læs: Derfor raser muslimerne i Libyen og Egypten
Læs: Nybroe skulle spise med dræbt ambassadør

59-årige Jones er en tidligere hotelmedarbejder, der med stor succes har brugt internettet - Youtube, Twitter, Facebook - som megafon for sine antimuslimske holdninger. Han har forfattet bogen 'Islam er af djævlen' og placeret antiislamiske skilte foran sin kirke, Dove World Outreach Center, i Gainesville.

Jones og hans menighed mener, at muslimer forsøger at indføre Sharia i USA og siger, at koranafbrændingerne skal skabe opmærksomhed omkring islam.

Den fanatiske præst skabte internationale overskrifter, da han i 2010 udnævnte den 11. september - årsdagen for terrorangrebet mod World Trade Center - til 'international koranafbrændingsdag'.

Henrettet på havegrill
Terry Jones planlagde at sætte ild til 200 kopier af koranen, da den daværende amerikanske forsvarsminister, Robert Gates, personligt opfordrede ham til at holde igen med tændstikkerne, da det kunne bringe amerikanske soldaters liv i fare.

Jones bøjede sig for presset og svor, at han aldrig nogensinde ville afbrænde en koran.

- Vi føler, at Gud har bedt os om at stoppe, sagde han dengang.

Men Jones holdt ikke sit løfte. I marts 2011 gennemførte præsten en ’retssag’, hvor islam var på anklagerbænken. Islam blev ’dømt til døden’, og en kopi af koranen blev efterfølgende lagt på en havegrill og antændt.

Afbrændingen blev videofilmet og klippet lagt på internettet. Det udløste uroligheder i Afghanistan, hvor mindst 12 mennesker blev dræbt under voldsomhederne.

USA-ambassadør dræbt
Demonstranter i Egypten og Libyen eksploderede tirsdag i vrede over filmen 'Innocence of Muslims' og angreb USA’s ambassader i Kairo og Benghazi.

I Benghazi blev den amerikanske ambassadør, Christopher Stevens, og tre andre ambassadeansatte dræbt.

USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, har fordømt angrebet og siger i en udtalelse, at ’hadefuldt materiale på internettet’ ikke retfærdiggør ’denne slags voldelige handlinger’.

'Innocence of Muslims'
  • Filmen er instrueret og produceret af den 56-årige israelsk-amerikanske Sam Bacile, der er ejendomsudvikler i Californien
  • Ifølge Sam Bacile har filmen kostet omkring fem millioner dollar, der er blevet doneret af '100 jødiske givere'. Filmens kvalitet sætter dog spørgsmålstegn ved dette beløb
  • Sam Bacile, der er gået under jorden af frygt for sit liv, har ifølge Wall Street Journal betegnet islam som ’en cancer’
  • Filmen bliver promoveret af den kontroversielle Florida-præst Terry Jones

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Her er nyuddannede politibetjente
Tele-Post har fået stjålet 76 mobiltelefoner
Malik Berthelsen nu også formelt borgmester
Lars-Emil Johansen: En utæmmelig ener - nu i bogform
Ny naalakkersuisoq i arbejdstøjet
Usikkert om Ane Hansen kan fortsætte i forfatningskommissionen
sermitsiaq.ag