DR tog røven på dødssyg

Christian Lange blev sidste år spurgt, om han ville være med i DRs dokumentar om organdonation, da han ventede på et hjerte. Men DR har redigeret ham ud af programmet og laver i stedet en skrækhistorie om donation

Da DR Dokumentar i februar 2011 spørger dødssyge Christian Lange, om han vil være med i et program for at fremme kendskabet til organdonation, siger han straks ja.

I næsten to år havde han dengang ventet på en hjertedonor, så den 60-årige fynbo var klar over, hvor vigtigt det var at udbrede kendskabet til donation.

Fortryder inderligt
Men i dag fortryder han og hans sambo Daniel Bohr inderligt, at de sagde ja, og de er skuffede over DR. For da de den 3. marts i år endelig ser den dokumentar, som de optræder i, bliver de chokerede.

– DR tegner et ekstremt negativt billede af organdonation, og det var ikke det, vi havde sagt ja til at være med i, siger Christian Lange, da Ekstra Bladet møder ham på hans landejendom i Kerteminde.

De sms’er derfor straks til programmets tilrettelægger Jacob Kragelund, som holder fast i, at dokumentaren vil blive vist i den form, som de netop har set. Der mangler kun et par enkelte faktatjek og lydredigering. Ellers er den færdig.

Kritisk historie stjæler billedet
Men dokumentaren handler ikke som lovet om de positive sider ved organdonation. Under optagelserne støder DR nemlig på den 19-årige Carina, der bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital efter en voldsom trafikulykke.

Lægerne mener ikke hun vil overleve, og derfor siger hendes forældre ja til organdonation. En proces, som DR også følger.

Men lægerne tager fejl. Carina vågner mirakuløst op af koma, selv om hendes organer allerede er lovet væk, og det er nu den historie, som DR fletter ind i Christians historie.

Det skader
Transplantationsgruppen frygter, at folk kommer i tvivl, om de vil være donorer, når Carinas historie kommer frem. Og Christian Lange er helt enig. For selv om han mener, at historien skal fortælles, så er han dybt frustreret over, at han bliver en del af den negative vinkel.

– Jeg føler mig løjet for og misbrugt. Vi åbnede vores hjem og hjerter for DR i en tid, hvor vi i forvejen ikke havde mange kræfter. Det er som om, at de bare kasserer os, og det her kommer til at skade organdonation og koste menneskeliv, siger han.

Larmende tavshed fra DR
Men få dage før dokumentaren skal sendes 29. maj i år, bliver den droppet, og DR oplyser, at de i stedet kun laver én udsendelse, og den kommer til at handle om Carina.

Christian og Daniel har ikke hørt mere fra Jacob Kragelund siden sms-udvekslingen i marts. Men i mandags, dagen efter at ekstrabladet.dk fortæller Carinas historie på baggrund af en artikel, som journalisten.dk publicerer om fredagen, vågner Christian og Daniel op til en mail fra ham.

Kragelund skriver, at der både bliver lavet en udsendelse om Carina. Men at de også ønsker at lave en om Christians forløb.

– Jeg stoler ikke på, at det er rigtigt. De har ikke overholdt aftalerne indtil nu, så jeg tvivler på, at den bliver til noget, siger Christian Lange, som dog håber, at DR vil overholde den nye aftale, så danskerne får kendskab til, hvor vigtigt organdonation er.

Det er nemlig grunden til, at Christian lever i dag.

God dialog
I DR ønsker man ikke at kommentere på sagen, da dokumentaren endnu ikke er vist.

– Vi har normalt altid en rigtig god dialog med vores medvirkende, siger Steen Jensen, chef for DR Dokumentar.

Læs hele interviewet med Steen Jensen her

Sms- og mail-korrespondancen

Umiddelbart efter, at Christian Lange og hans partner Daniel Bohr 3. marts 2011 første gang ser den dokumentar, som Jakob Kragelund er tilrettelægger på, er de dybt frustrerede over, hvordan den er blevet redigeret sammen. På vej hjem til Fyn har de følgende sms-korrespondance med Jakob Kragelund.

– Hej Jacob, vi er på vej hjem med en virkelig dårlig smag i munden. Det var en nedtur at se, hvad Christians historie blev til i dit program. Præcist den slags, han ikke havde lyst til at medvirke i. En tom omgang statisteri i noget som er et frontalt angreb på organdonation sagen. Vi kan ikke forstå, at der skulle bruges så meget tid og kræfter på et tidspunkt, hvor der intet overskud var tilbage, for at ende som en ynkelig figur på sidelinjen i noget, som vil skræmme folk langt væk fra donor registeret. I bør overveje at skrotte os fra programmet. Hele præmissen for vores medvirken og for Christians accept er desværre borte. Han ville med sin sygdom og med alt, hvad han har været igennem, støtte om sagen. Ikke ende som en patetisk undskyldning for en anden historie. Kh, Daniel og Christian.

– Kære Christian og Daniel. Jeg er simpelthen så ked af, at I er så skuffet. Jeg tror I vil opleve fra jeres omgivelser, at jeres historie er fantastisk. Det er den reaktion jeg har fået fra andre udenforstående, som har set programmet. Jeg er taknemmelig for alt hvad I har givet mig. Jeg har været nødt til at vælge meget fra, men synes det valgte fortæller Christians historie bedst. Det håber jeg I måske også kan se, når det hele bundfælder sig. Tak fordi I tog turen herop. Jeg håber I er kommet godt hjem. Kh Jacob

– Jeg tror desværre ikke at du fatter, hvad du har gjort. Christian føler sig så svigtet, så såret og misbrugt. Jeg har måttet tilkalde natlæge for at hjælpe mig med at berolige ham, og i morgen må jeg ringe Skejby. Jo, man kan godt få hjertestop med et nyt hjerte! I et helt år har Christian (og jeg) ventet på dit program, efter at have givet dig adgang til de inderste tanker og følelser under en kamp på liv og død. Og så har du svigtet ham så voldsomt! Du har med et slag kastet ham et halvt år tilbage i helbredelsen. Du kunne have forberedt os på hvad resultatet af timers indtrængen i vores liv var blevet til i dit program, så en stakkels mand, der har været så meget grusomt igennem, ikke skulle udsættes for dette. Det er ondt gjort, Jacob, meget ondt. Og ufortjent for os. Du er sikkert en dygtig journalist, men du har svigtet vores tillid på samme måde som andre. Endda værre, fordi du har ramt, hvor der ikke er flere kræfter tilbage. Christian ligger nu og græder i sengen, og kan næsten ikke trække vejret. Og det eneste han ønsker, er at han aldrig havde sagt ja til at medvirke, og heller ikke havde åbnet sig for dig. Og jeg, som troede at jeg havde oplevet det meste, sidder her og kan slet ikke forstå, hvorfor vi har fortjent dette. Håber, du sover godt. Det gør vi ikke. I dyb skuffelse og tristesse, Daniel.

Men noget har ændret sig siden marts, for Jacob Kraglund skriver mandag den 27. august følgende mail til Christian Lange:

Kære Christian og Daniel

Det er efterhånden noget tid siden, at vi har talt sammen. Jeg håber helbredet har det godt og I har nydt sommeren. Jeg er ked af, at jeg ikke har haft mulighed for at give jer en status på programmet noget før.

Siden sidst har DR haft forskellige overvejelser omkring, hvordan programmet skulle udformes. Det er nu blevet besluttet at skille forløbet med den unge pige på intensivafdelingen fra jeres transplantationsforløb på Skejby. Det betyder, at jeg nu er i gang med redigere et selvstændigt program om den unges pige forløb, som vi forventer at sende snart.

Ligeledes ønsker vi et selvstændigt program uden den uge pige, men hvor jeres forløb bliver den gennemgående historie. Det er derfor planen, at bearbejde et nyt program senere på året. Hvornår dette program præcis skal sendes er endnu ikke afgjort. Jeg synes, at jeres historie er fantastisk, rørende, livsbekræftende og meget vigtig at få fortalt. Jeg håber, at I trods det langvarige forløb, er tilfredse med denne løsning.

Jeg vender tilbage, når jeg ved mere. I er naturligvis også velkommen til at kontakte mig.

Mange venlige hilsner

Jacob

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Kragelund, men han har ikke svaret tilbage på vores opkald.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere