Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel

De unge er de bedste betalere

De unge er gode til at få regningen betalt. De er nemlig vokset op med krise og økonomisk bevidsthed

De bliver ofte skudt i skoene, at de er forkælede og økonomisk uansvarlige. Men faktisk udviser den helt unge generation mere mådehold end ældre aldersgrupper.

Tal fra skyldnerregistret RKI viser, at der år for år bliver flere dårlige betalere i alle aldersgrupper over 20 år. Mens der er blevet færre af de 18-20-årige, skriver Politiken torsdag.

Siden 2010 er antallet af de yngste i registret faldet med 5 procent.

- Gæld er et meget stort og stigende samfundsproblem i Danmark, men det er positivt, at de yngste ser ud til at ændre adfærd, siger Kim Bach, kommunikationsdirektør i Experian, der administrerer RKI, til Politiken.

- Vores forklaring er, at de på nu femte år har fået tudet ørerne fulde med, at vi er i en finanskrise. Derfor er de mindre risikovillige end generationerne før dem, der kun oplevede vækst, fortsætter han.

2,4 procent af alle 18-20-årige er nu optaget i RKI. Til sammenligning er 7,2 procent af de 41-50-årige dårlige betalere - en stigning fra 6,7 procent i 2011.

Flere eksperter i finansiel forbrugeradfærd er enige i konklusionen: De yngste er flasket op med en krisebevidsthed og formår derfor bedre end andre aldersgrupper at sætte tæring efter næring.

- De, der i dag er oppe i 20'erne, var med i forbrugsræset og omdannede shoppingcentre til ungdomsklubber. Men de 13-20-årige har lært af krisen, siger fremtidsforsker og ekspert i finansiel forbrugeradfærd Jesper Bo Jensen til Politiken.

- De har set "Luksusfælden" i tv og grint af dem, der optog vanvittige lån, fordi for dem er det ikke god stil at gældsætte sig, vurderer han.

I Nordea nikker forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen genkendende til tendensen:

- Finanskrisen har utvivlsomt gjort mange yngre bevidste om, at den forkerte finansielle beslutning kan blive meget dyr, siger Ann Lehmann Erichsen.

/ritzau/

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Strømmen gik: Frygtede kulden
Orkan i Qaanaaq: - Helt vanvittigt
Sigtelse: Narkohandlere brugte Facebook som markedsplads
Demokraterne Ungdom klar til at kæmpe mod socialisterne
Guldplade til to populære bands
Lugter din kollega af sprut?
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen