Samfund

De unge er de bedste betalere

De unge er gode til at få regningen betalt. De er nemlig vokset op med krise og økonomisk bevidsthed

De bliver ofte skudt i skoene, at de er forkælede og økonomisk uansvarlige. Men faktisk udviser den helt unge generation mere mådehold end ældre aldersgrupper.

Tal fra skyldnerregistret RKI viser, at der år for år bliver flere dårlige betalere i alle aldersgrupper over 20 år. Mens der er blevet færre af de 18-20-årige, skriver Politiken torsdag.

Siden 2010 er antallet af de yngste i registret faldet med 5 procent.

- Gæld er et meget stort og stigende samfundsproblem i Danmark, men det er positivt, at de yngste ser ud til at ændre adfærd, siger Kim Bach, kommunikationsdirektør i Experian, der administrerer RKI, til Politiken.

- Vores forklaring er, at de på nu femte år har fået tudet ørerne fulde med, at vi er i en finanskrise. Derfor er de mindre risikovillige end generationerne før dem, der kun oplevede vækst, fortsætter han.

2,4 procent af alle 18-20-årige er nu optaget i RKI. Til sammenligning er 7,2 procent af de 41-50-årige dårlige betalere - en stigning fra 6,7 procent i 2011.

Flere eksperter i finansiel forbrugeradfærd er enige i konklusionen: De yngste er flasket op med en krisebevidsthed og formår derfor bedre end andre aldersgrupper at sætte tæring efter næring.

- De, der i dag er oppe i 20'erne, var med i forbrugsræset og omdannede shoppingcentre til ungdomsklubber. Men de 13-20-årige har lært af krisen, siger fremtidsforsker og ekspert i finansiel forbrugeradfærd Jesper Bo Jensen til Politiken.

- De har set "Luksusfælden" i tv og grint af dem, der optog vanvittige lån, fordi for dem er det ikke god stil at gældsætte sig, vurderer han.

I Nordea nikker forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen genkendende til tendensen:

- Finanskrisen har utvivlsomt gjort mange yngre bevidste om, at den forkerte finansielle beslutning kan blive meget dyr, siger Ann Lehmann Erichsen.

/ritzau/

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen

Velkommen. Vi er rigtig glade for dit besøg!

Men vi er knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer.

Vores annoncer gør det muligt for os at tilbyde en stor del af vores indhold – helt gratis.
Hvis du tillader annoncer på ekstrabladet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

Er du EKSTRA-abonnent?

Oplever du problemer? Kontakt webmaster@eb.dk

Når du besøger ekstrabladet.dk tjekker vi, om du blokerer annoncer. Sådan gør vi.