Samfund

Ny billig narko: Unge drikker fælgrens

Eksperter advarer mod dødsensfarligt rensemiddel, som normalt bruges til at fjerne graffiti og rense fælge med

  • - Det er  billigt og behageligt, siger en 26-årig kemistuderende, der selv har prøvet at bruge fælgrens som rusmiddel, til Ekstra Bladet. (Foto: Thomas Lekfeldt)
- Det er billigt og behageligt, siger en 26-årig kemistuderende, der selv har prøvet at bruge fælgrens som rusmiddel, til Ekstra Bladet. (Foto: Thomas Lekfeldt)
1/2
Næste »

Et nyt rusmiddel er ved at brede sig fra autoværksteder til technomiljøer og diskoteker. Oprindeligt blev det brugt til at rense fælge og fjerne graffiti, men unge blander nu den klare, lugt-svage væske med alkohol og skaber dermed en dødsensfarlig cocktail, skriver Ekstra Bladet onsdag.

Overlæge Henrik Rindom fra Stofrådgivningen kan ikke advare nok mod det farlige stof, som foruden fælgrens også bliver kaldt GBL og ’Koma på flaske’. Doseringen er hårfin, og få milliliter for meget kan sende brugere direkte i koma, som de måske aldrig vågner af.

– Det er utrolig giftigt, især hvis man blander det med alkohol. Så forstærker man virkningen og gør det til et virkelig farligt giftstof, siger han til Ekstra Bladet.

Med få computerklik
Med få klik på computeren kan GBL, som er en forkortelse for Gamma Butyrolactone, købes hos udenlandske forhandlere af biltilbehør. De advarer mod at bruge stoffet til andet end at rense fælge, men med i pakken følger alligevel en pipette, som snarere skal bruges til at dosere shots end til at dosere rensemiddel.

Lederen af narkoafdelingen i København Politi, Steffen Steffensen, bekræfter, at GBL er et narkotikum, de jævnligt støder på.

– For et par måneder siden beslaglagde vi 20 liter på Hovedbanegården og anholdt to personer. De var på vej videre til Norge og opførte sig lidt mystisk, siger politikommissæren til Ekstra Bladet.

Fra Holland eller Polen
Det er ikke hver uge, han støder på GBL, men en liter her og fem liter der vidner om, at det er et stof, som ikke er usædvanligt som rusmiddel. Han vurderer, at det fælgrens, der bliver brugt som rusmiddel i Danmark, kommer fra Holland eller Polen.

Det nytter ikke at prøve at købe stoffet hos T. Hansen eller lignende steder. Der er tilsat en masse andre ting. Som rusmiddel skal GBL være ’rent’.

Fælgrens har indtil nu været indblandet i mindst et dødsfald herhjemme. Midlet blev indtaget sammen med blandt andet guldøl i en fatal blanding, som sidste sensommer kostede en 47-årig mand fra Sønderborg livet.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Stormester vil sætte skak på skoleskemaet
Kuupik Kleist til Kim Kielsen: Udskriv valg
Foreningen Grønlandske Børn styrker organisationen
Twitter-investorer kigger langt efter de gode nyheder
Rapport: Sats på skalrejer og drop landingspligt
Naalakkersuisut fyrer Henrik Leth i utide
sermitsiaq.ag