Samfund

SAS: Halv løn i kabinen - millioner til cheferne

De øverste chefer i SAS har hentet mere end 200 millioner kroner hjem i lønposen de seneste fem år - samtidig skal menige ansatte nu aflevere halvdelen af deres juleløn

  • Danske John Dueholm fik sidste år mere i løn end sin svenske topchef. Her udløste SAS nemlig en kæmpe ekstrabetaling i pension til den danske SAS-chef, der netop er stoppet i firmaet. (Foto: Niels Christensen)
Danske John Dueholm fik sidste år mere i løn end sin svenske topchef. Her udløste SAS nemlig en kæmpe ekstrabetaling i pension til den danske SAS-chef, der netop er stoppet i firmaet. (Foto: Niels Christensen)
1/2
Næste »

HJÆLP OS: Kender du til andre SAS-overenskomster som denne? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Der er både råd til første klasse i flyet og luksusklasse på hjemmefronten, når man kigger på den løn, som de øverste chefer i SAS henter hjem hvert år.

ekstrabladet.dk har gennemgået topchefernes lønposer fra de seneste fem år. Og gennemsnit henter bosserne mere end otte millioner danske kroner ind på kontoen hvert år.

Yderligere næsten 2,5 millioner kroner ender på pensionskontoen. Cheferne høster nemlig op til 35 procent af deres velvokne løn i pension.

Toppen har det godt
De tal står i skærende kontrast til den overenskomst, som kabinepersonalets fagforening netop har nikket ja til: Ikke en krone mere i lønstigning. Og to gange 'juleløn', hvor SAS beholder halvdelen af lønchecken. Det kan i nogle tilfælde koste den ansatte op til 15.000 kroner før skat.

Imens kan den øverste chef i SAS, svenske Rickard Gustafson, glæde sig over næsten 11 millioner danske kroner i samlet lønpakke sidste år.

Hans danske ' højre hånd', John S. Dueholm, fik i samme periode mere end 13 millioner kroner. Heraf var op mod halvdelen en ekstra pensionsindbetaling, fremgår det af årsrapporten fra SAS. Den danske chef er netop stoppet i koncernen.

Chefløn: Mere end 200 millioner
Samlet set er lønudgifterne til flycheferne på vej ned - uden nedskæringerne dog på nogen måde kommer til at ligne de halveringer af lønchecken, som de menige ansatte nu må finde sig i.

Samtidig er flere af topcheferne udstyret med kostbare pensionsordninger og 'faldskærme' fyldt med penge, hvis de bliver sparket ud af flyselskabet igen. Hvis for eksempel Rickard Gustafson bliver bedt om at gå, er han sikret mindst 10 millioner kroner for 'besværet'.

I alt har SAS de seneste fem år udbetalt mere end 200 millioner danske kroner til sine øverste chefer.

HJÆLP OS: Kender du til andre SAS-overenskomster som denne? Tip os på mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
To nye piloter klar
Trump vil åbne for olieboringer i Arktis
Akutaaneq Kreutzmann i DM-semifinale med Ribe-Esbjerg
Rigsfællesskabet etablerer Nordpol-beredskab
Forfatter om Lars-Emil: Han kunne blive ved med at snakke
Pukkelhvalens unge hvisker, når den taler med mor
sermitsiaq.ag