Samfund

Han skal lægge Danmarks største puslespil

Brikkerne i Abdi Hedayat liv som flygtning fra Iran skulle først falde på plads, før han kunne stå overfor Danmarks største skelet-puslespil

Her kan du se eller gense øjeblikket, hvor hvalen eksploderede (Video: Claus Jessen)
1/6
Næste »

Abdi Hedayat er konservator på Statens Naturhistoriske Museum. Det var ham, der i februar skar den eksploderende hval op på Henne strand. Nu står han overfor et kæmpe puslespil, når han skal samle skelettet fra en af kaskelothvalerne.

Men en række brikker i Abdi Hedayats liv skulle på plads før han kunne stå på Statens Naturhistoriske Museum i Danmark.


Det medførte en endnu større eksplosion af indvolde, da en færøsk biolog sidste sommer skar en strandet kaskelothval op ved bugen.

Abdi Hedayat er født og vokset op i Iran, som han har sin første fascination af dyrs skeletter fra, da han en eftermiddag var på museum med sin mor:

- Jeg husker, at jeg står overfor en udstoppet løve. Og jeg forstår at dyret er rigtigt. Det er ægte. Det er et klart billede i mit hoved, siger han.

Andre minder fra Iran er knap så gode:

- Det sidste år vi boede i Iran blev Tehran bombet. Jeg kan huske, at jeg gik i seng om aftenen og tænkte: "Er det i nat vi kommer til at dø", siger han.

Abdi Hedayats forældre kunne ikke forestille sig, at hans søster og han skulle vokse op med den tankegang, som de blev mødt med i Iran, derfor valgte de at flygte til Danmark.

- På første skoledag skulle vi stå på en række i skolegården med alle de andre elever. Og så skulle vi alle sammen råbe: "Død over USA, død over Europa, død over Israel. Og da vi så kom hjem fra skole spurgte vores forældre, hvad vi havde lært. Og det syn på verden ville de ikke have, at vi skulle vokse op med, siger han.

Nye tider

Da Abdi Hedayat kom til Danmark med sin familie, blev hans interesse for skeletter igen vakt, da der i nærheden flygtningelejren lå et konservatorværksted.

- Jeg tror, at jeg kom der hver dag. Konservatoren var meget sød og en dag fik jeg et kranie, siger han.

Og så var der ingen vej tilbage. Abdi Hedayat uddannede sig til konservator og har i dag været 13 år på Statens Zoologiske Museum, hvor han har konserveret så mange forskellige dyr, at han slet ikke har tal på dem.

Han har igennem sit liv konserveret mange forskellige dyr. Alt fra isbjørne, løver og til ulven fra Thy. Og han er godt klar over, at hans job er lidt specielt:

- Til middagsselskaber spørger folk tit, hvad jeg laver. Så fortæller jeg dem, at jeg er konservator. Så siger de fleste: "Nå, restaurerer du så malerier?", men det jeg laver er meget anderledes, siger han.

Puslespillet

Abdi Hedayat skal samle 150 knogler fra kaskelothvalen foruden det store kranie og rygsøljen. (Foto: Jens Dresling) Abdi Hedayat skal samle 150 knogler fra kaskelothvalen foruden det store kranie og rygsøljen. (Foto: Jens Dresling)  

- Man kommer ikke sovende til et kaskelot-skelet, siger Abdi Hedayat.

Og det er Abdi Hedayat heller ikke kommet. Efter flugten fra Iran og uddannelsen til konservator står han i dag med 150 knogler, en rygsøjle og et kranium, som d. 1. oktober gerne skal være samlet til en kaskelothval. Og det har været en lang proces at nå dertil.

- Vi har jo været masser af mennesker, der gled rundt i fedt og blod imens vi har skullet koordinere, så ingen af os kom til skade imens det her store dyr blev konserveret, siger han.

Når man taler med Abdi Hedayat kan man høre, at han helt ind til sit eget skelet brænder for det han laver. Alligevel har han ikke et dyr, som han drømmer om en dag at konservere:

- Jeg er fascineret af skeletter generelt. Specielt hvaler er spændende, fordi de er så store, siger han.

Man kan se den samlede kaskelot hval på udstillingen "Det Dyrebare" fra d. 1. oktober på Zoologisk Museum i København.

  Man kan fra den 1. oktober se det store kaskelotskelet på udstillingen ’De Dyrebare’ på Statens Naturhistoriske Museum. (Foto: Jens Dresling) Man kan fra den 1. oktober se det store kaskelotskelet på udstillingen ’De Dyrebare’ på Statens Naturhistoriske Museum. (Foto: Jens Dresling)


I november 2013 eksploderede denne kaskelothval på Færøerne.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere