Skal mænd sidde eller stå, når de tisser?

Forskere har kastet sig over det intensivt diskuterede spørgsmål om, hvorvidt mænd bør sidde ned eller stå op, når de er på toilettet for at urinere

  • (Foto: Jakob Carlsen)
(Foto: Jakob Carlsen)

Bør mænd tømme blæren siddende eller stående?

Det spørgsmål bliver stillet i overskriften på en ny undersøgelse i det videnskabelige tidsskrift PLOS One, skriver Videnskab.dk.

- Lige siden mænd fik valget om at urinere enten stående eller siddende, har den optimale position været et diskussionsemne. Indførelsen af det moderne træk-og-skyl-toilet i løbet af det 19. århundrede kan have intensiveret denne diskussion, skriver forskerne i deres undersøgelse.

Her gør de opmærksomme på, at det i vestlige lande er mest almindeligt for mænd at tisse stående, mens flere mænd i østlige og asiatiske lande foretrækker at tisse siddende.

Læs også hos Videnskab.dk: Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

Men hvad er så det mest hensigtsmæssige?

Ved at gennemgå de (lidt sparsomme) videnskabelige undersøgelser på området, er forskerne nået frem til, at der ikke er nogen målbar fordel ved hverken den ene eller den anden tisseposition, hvis man vel at mærke er en sund og rask mand.

Lider man derimod af ’nedre urinvejssymptomer’ (Lower Urinary Tract Symptoms, LUTS) kan det faktisk være hensigtsmæssigt for mænd at urinere med bagdelen i toiletsædet, viser undersøgelsen.

- For patienter med LUTS er der sammenhæng mellem den siddende position og en forbedret urodynamisk profil, konkluderer forskerne i undersøgelsen.

Forskerne fandt blandt andet, at mænd, der lider af ’nedre urinvejssymptomer’ kan have fordel af at tisse siddende, fordi det gør dem i stand til at urinere hurtigere og med større kraft, ligesom det efterlader mindre urin i deres blærer.

Historien melder ikke noget om, hvilken tisse-position, der er mest hensigtsmæssig i forhold til rengøring af toiletter.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Tissetrang: Er det skadeligt, hvis jeg holder mig?

Hvorfor er tis gult?

Overraskende fund Bakterier i kvinders vagina laver antibiotika

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Royal middag på Christiansborg
Donald Trump fjerner Obamas klimatiltag
Samuelsen i Rusland: Vil tale Krim med russisk kollega
Borgmester-drama i syd
Asii overvejer sagsanlæg mod Martha Lund Olsen
Enoksen tager til genmæle i kvote-slagsmål
sermitsiaq.ag