Lærere stopper trods pensionssmæk: – De sku' bare ud af klappen

Trætte af nye arbejdstider: Selv om det koster ti procent af deres pension har flere af lærerne i Kolding lærerkreds valgt at gå tidligt på pension

  • Der er ellers masser af penge at tjene for lærerne, hvis de bliver på arbejdsmarkedet til de fylder 62. Men det er flere af lærerne i Kolding Lærerkreds ligeglade med. Foto: Lærke Posselt
Der er ellers masser af penge at tjene for lærerne, hvis de bliver på arbejdsmarkedet til de fylder 62. Men det er flere af lærerne i Kolding Lærerkreds ligeglade med. Foto: Lærke Posselt

Lærerne landet over siger op eller går på pension i utide.

Ekstra Bladet kan søndag afsløre, at de nye strammede regler for arbejdstid presser landets lærere væk fra deres job. Ikke engang udsigten til en større pose pensionspenge er nok til at holde de aldrende lærere på arbejdsmarkedet.

Se også: Kaos i folkeskolen: Lærerne flygter

Det har de måttet sande i Kolding Lærerkreds, hvor 43 lærere inden sommerferien gik på pension.

- Det er over dobbelt så mange, som der plejer at gå på pension, fortæller Anders Petersen, formand for Kolding Lærerkreds.

Årsagen til den store stigning er ifølge Anders Petersen, at flere lærere har valgt at stoppe allerede som 60-årige, og det er usædvanligt.

De gamle regler for tjenestemandspensionen betyder nemlig, at lærerne skal betale ti procent af deres livsvarige pension til staten, hvis de går som 60-årige. Går de året efter, koster det syv procent, imens lærerne slipper med at betale fire procent, hvis de venter med at gå på pension til de fylder 62.

- Det har folk altid skelet til, og derfor har pensionsalderen traditionelt været 62 for lærerne, forklarer Anders Petersen.

Marias datter har ikke mødt sin lærer Plus Syvårige Lucia: - Jeg har ikke set min lærer endnu

Men med udsigten til at få mindre tid til forberedelse samt skulle tilbringe alle arbejdstimer på skolen, som lov 409 fører med sig, betyder pensionspengene pludseligt ikke så meget for lærerne.

- De var fuldstændig ligeglade med at miste ti procent, de ville bare ud af klappen, siger Anders Petersen, som efter sommerferien måtte sige farvel til yderligere ti lærere.

Flere af dem stoppede ifølge kredsformanden, da dåbsattesten sagde 60 år.

- Der er forsvundet en masse kulturbærere, det er ærgerligt, for det er folk med masser af god erfaring, vi har mistet. De kunne være med til at give en masse videre til de unge lærere, siger Anders Petersen.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere