Samfund

Bedstefar-astronaut suser mod rekord

Når Jeff Williams om seks måneder returnerer til Jorden, skriver han sig ind i amerikansk rumfartshistorie

  • Her ses 52-årige Jeff Williams. Foto: AP/Dmitri Lovetsky)
Her ses 52-årige Jeff Williams. Foto: AP/Dmitri Lovetsky)

En 52-årig amerikansk astronaut er blandt de tre besætningsmedlemmer på et russisk rumfartøj, som sent fredag aften dansk tid blev sendt afsted fra Ruslands rumfartscenter i Bajkonur i Kasakhstan med kurs mod Den Internationale Rumstation, ISS.

Det amerikanske besætningsmedlem Jeff Williams er dermed på vej mod at skrive sig ind i rumfartens historiebøger som den amerikaner, der sammenlagt har tilbragt flest dage i rummet.

Indtil nu har Williams, der har tre børnebørn, tilbragt 362 dage i rummet. Denne gang skal han opholde sig et halvt år på ISS, og når missionen er slut vil han ifølge Nasa, det amerikanske rumfartsagentur, sammenlagt nå op på 534 dage i rummet.

Foto: AP/Kirill Kudryavtsev, Pool Foto: AP/Kirill Kudryavtsev, Pool  

Dermed overgår han den nuværende rekord for en amerikansk astronaut, som indehaves af Scott Kelly med sammenlagt 520 dage.

Scott Kelly vendte tilbage til Jorden denne måned, efter at have tilbragt næsten et år i rummet som led i en test af, hvordan et så langt ophold i rummet påvirker en person fysisk og mentalt.

Viden om langtidsvirkningerne af vægtløshed på menneskekroppen er vigtig forud for en eventuel fremtidig mission til Mars.

Rumfartøjet med Jeff Williams samt to russiske kosmonauter bliver efter planen koblet til ISS tidligt lørdag morgen dansk tid.

Den lille rumkapsel er for øvrigt dekoreret med et portræt af den sovjetiske folkehelt Jurij Gagarin, der som den første person foretog sin legendariske rumfærd for næsten 55 år siden, 16. april 1961.

Her ses raketten, da den blev sendt afsted. Foto: AP/Dmitri Lovetsky Her ses raketten, da den blev sendt afsted. Foto: AP/Dmitri Lovetsky  

Rekorden for flest dage i rummet indehaves af den russiske kosmonaut Genny Padalka. Han afsluttede sin sidste mission i september 2015, og han kan se tilbage på en karriere med sammenlagt 879 dage i rummet.

ISS har siden 1998 kredset om Jorden med en hastighed på cirka 28.000 kilometer i timen. Siden den første ekspedition i 2000 har der konstant været personer på rumstationen.

/ritzau/AFP

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Fiskerne raser over nyt skifte af naalakkersuisoq
Fondspenge skal styrke små børns sprog
D: Naalakkersuisut står svækket
Siumut-drama: Vittus parat til at vælte Kim Kielsen
VM-drømmen lever endnu for håndboldkvinderne
Her er billederne fra dagens rokade
sermitsiaq.ag