Samfund

Bøde til dansk storbank: Ville hellere have en pige

Krævede kvinde: Ligebehandlingsnævnet har givet en dansk bank en bøde for at afvise en mandlig ansøger

  • Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox

Ved du hvilken bank, det drejer sig om - eller kender du manden, som klagede, så send en mail til Ekstra Bladets journalist Christian Kloster på k@eb.dk.

Kønsdiskriminering.

En landsdækkende dansk bank må en tur i pengetanken og hente 25.000 kroner til en mand, som blev afvist til et fuldtidsjob som piccoline.

Der var 26 mandlige ansøgere og 218 kvindelige ansøgere til stillingen, som en kvinde endte med at få, fremgår det af sagen fra Ligebehandlingsnævnet.

2 piger og 20 mænd

Manden bad om at få en begrundelse for, at han var blevet fravalg. Han spurgte blandt andet banken, om han kunne have gjort noget bedre. Han fik svaret:

’Vi har fået utrolig mange fine og kompetente ansøgninger - deriblandt din. Vi er p.t. to piger og 20 mænd i vores afdeling, jeg har derfor valgt at ansætte en pige. Så der er altså ikke noget du skal/kan ændre til næste gang :-)’ svarede banken.

Lovbrud!

Hov, tænkte han; Det er en overtrædelse af ligebehandlingsloven, som dikterer, at en arbejdsgiver ikke må forskelsbehandle ansøgere på grund af deres køn. Han krævede ifølge Ligebehandlingsnævnet en ’stor godtgørelse’.

Se også: Dansk chef får bøde: Spurgte inder om hans baggrund

Det fik han: Altså 25.000 kroner, for reglerne var overtrådt.

Banken forsøgte godt nok at overbevise nævnet om, at der ikke var kønsdiskrimineret, hvilket var vanskeligt dersom banken faktisk udtrykkeligt havde skrevet, at den havde ansat en ’pige’ på grund af de mange mænd.

Pæn og objektiv

Banken forsøgte med to undskyldninger at overbevise Ligebehandlingsnævnet:

’Formuleringen i mailen (til den afviste mand, red.) af 16. juni 2015 kl. 20.46 er ikke hensigtsmæssig. Svaret havde alene til hensigt på en pæn og objektiv måde at oplyse, at en anden ansøger havde fået jobbet og dermed, at klager ikke kom i betragtning til stillingen.’

Se også: Arbejdsløs muslimsk tandlæge: Kræver job uden kvinder og svinekød

Samt:

’Når klager ikke blev udvalgt skyldtes det, at klagers ansøgning ikke havde den finish, som mange af de øvrige ansøgninger havde. Indklagede henviser til ansøgningen, hvoraf det fremgår, at der var enkelte stavefejl og ufuldstændige sætninger.’

Den gik ikke

Men det hoppede Ligebehandlingsnævnet ikke på:

’Ligebehandlingsnævnet finder, at indklagede ikke har løftet bevisbyrden for, at klagers køn ikke helt eller delvist har haft betydning for afslaget på jobbet hos indklagede.

Se også: Taxichauffør nægtede at give hånd - får 10.000 kr. i erstatning

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Naalakkersuisut fyrer Henrik Leth i utide
51 - 6 til koalitionen i udvalgsposter
Har hjulpet børnene i 40 år
GE: Ansatte ofre for symbolpolitik
Politiet: ”Børnelokker-sagen er helt ud over normalen”
Stjernespillere klar til spændende slutspil
sermitsiaq.ag