Samfund

Dansk frikadelle-krig rammer England

Randers Kommunes beslutning om, at der skal være svinekød på daginstitutioners menu er nået til Storbritannien

Trods beslutningen om at gøre svinekød obligatorisk i daginstitutionerne, er byrådet i Randers splittede. Det kom til udtryk tirsdag i en ophedet frikadelle-debat.
1/2
Næste »

Beslutningen om at svinekød skal være en fast del af menuerne i daginstitutioner i Randers Kommune har været en af denne uges største historier i de danske medier, og nu vækker den også opsigt i udlandet.

Historien om det kronjyske frikadelle-krav er således blandt de mest læste på den britiske avis The Guardians hjemmeside det seneste døgn.

Det nationale middagsmåltid kåres 20. november Dansk politik - 19. jan. 2016 Her kræver DF også frikadeller på menuen

Her kræver DF også obligatorisk svinekød. (Video: TV 2/Fyn)

- En dansk by har gjort det obligatorisk for offentlige institutioner at servere svinekød, og det er blevet modtaget med blandede reaktioner i det, der er blevet døbt det nordiske lands 'frikadelle-krig', står der i artiklen fra nyhedsbureauet AFP, som The Guardian har valgt at bringe.

- Hvorvidt offentlige institutioner af respekt for muslimer skal have lov til at stoppe med at servere svinekødsprodukter har været genstand for heftig debat i Danmark siden 2013, hvor tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt kritiserede børnehaver, der droppede svinekød fra deres menuer, hedder det videre i artiklen.

Skærmbillede 2016-01-19 kl. 11.48.51.png Dansk politik - 19. jan. 2016 Frikadelle-krig: Derfor SKAL børnehaven servere svinekød

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, optræder i artiklen som fortaler for beslutningen i Randers, mens tidligere integrationsminister Manu Sareen fra De Radikale citeres for, 'at det er virkelig utroligt, hvad politikere involverer sig i'.

Ved afstemningen i byrådet i Randers mandag stemte 16 for, mens 15 stemte imod forslaget, der var fremsat af Frank Nørgaard fra Dansk Folkeparti.

Han understregede under byrådsmødet, at det ikke handler om mistillid til institutionerne og forældrebestyrelserne.

Derimod er der tale om, at dansk madkultur skal være en del af de kommunale institutioner.

- Alle sikres en sund og varieret kost, hvor ingen tvinges til at spise noget, der strider mod ens holdning eller religion, lød det i forslaget.

Artiklen i The Guardian rundes af med oplysningen om, at Danmark er hjem for 5,6 millioner mennesker og omkring 13 millioner svin.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Politiet efterlyser 17-årig pige
Redningsøvelse kan overværes fra kolonihavnen
Lars-Emil bakker op om Vittus
Vittus: Jeg står ikke alene
Fiskerne raser over nyt skifte af naalakkersuisoq
Fondspenge skal styrke små børns sprog
sermitsiaq.ag