Dansk musikers profeti går i opfyldelse: Nu er kæmpeskatten fundet

For 11 år siden forudsagde Michael Falch, at man ville finde skatte og vikinge levn under markerne ved Kalvehave. Nu er den store sølvskat fundet

Ekstra Bladet var med, da arkæologer gravede efter flere sølvmønter onsdag. Video: Per Rasmussen
1/4
Næste »

Den folkelige danske musiker forudsagde for 11 år siden i jorden ved Kalvehave Mark ville finde vikingeskår og 'solvogne' og 'guldhorn'.

Det skete på albummet 'Falder Du', hvor hjemegenen Kalvehave blev hyldet af den folkekære danske musiker.

I weekenden blev den gamle rævs forudsigelser så til virkelighed, da to mænd bevæbnet med metaldetektorer gjorde deres livs fund på en pløjemark ved netop Kalvehave på Sydsjælland tæt på Vordingborg.

Michael Falch forudsagde fortidsfundet for mere end 11 år siden. Foto: Rasmus Flindt Pedersen Michael Falch forudsagde fortidsfundet for mere end 11 år siden. Foto: Rasmus Flindt Pedersen  

I jorden på marken lå en stor vikingeskat på intet mindre end 130 sølvmønter gemt.

- Jeg jubler også over fundene i Kalvehave. Jeg jubler altid, når glemt fortid kommer til syne. I min sang 'Kalvehave Mark' fortalte jeg i 2006 en slags danmarkshistorie i form af vandring på netop de marker der, siger Michael Falch til Ekstra Bladet, da vi kontakter ham i kølvandet på fundet.

- Nu kan jeg forstå, at mange kommer i tanke om den sang. Herligt! Men sådan er det jo overalt i Danmark - vi går direkte ovenpå vores historie, lyder det fra Falchen.

Den garvede sanger og sangskriver er ikke den eneste, der har svært ved at få armene ned over fundet.

Onsdag kunne historiker ved Museum Sydøstdanmark, Sanne Jakobsen, fortælle, at der er tale om 'et kæmpe fund'.

- De (mønterne, red.) er fra vikingetiden. Og det har været en kæmpe formue. Det er formentlig en handelsmand, der har følt sig truet og forfulgt. Måske er han sejlet i land, og som har gravet mønterne ned. Hvad der er sket, siden han ikke er kommet tilbage for at hente dem igen, kan vi kun gisne om, siger Sanne Jakobsen, som anslår, at mønterne er fra omkring årtusindeskiftet.

Efter de omkring 1000 år i jorden, skal mønterne nu konserveres.

I mellemtiden kan de to glade skattejægere se frem til at få udbetalt mønternes sølvværdi i nutidige kolde kontanter.

Ifølge historikeren stammer mønterne ikke kun fra Danmark, men også fra Tyskland, England og området omkring det nuværende Holland.

soelvskat Samfund - 5. apr. 2017 Kæmpe sølvskat fra vikingetiden fundet

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere