Danskernes rygning står i stampe

Andelen er danskere, der ryger, har stået stille siden 2011. Patientforeninger efterlyser politisk handling.

Rygerne er blevet et mindretal i Danmark, men de seneste fem år har andelen af tobaksforbrugende stået stille. Det får patientforeninger til at efterlyse politisk handling, skriver Politiken.

Ifølge avisen viser en ny måling fra Gallup, og som er foretaget for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen, at 17 procent af befolkningen ryger. Det niveau har været stabilt siden 2011.

Dermed er udviklingen gået i stå, efter at andelen af rygere er faldet konstant i over 50 år siden 1953, hvor 60 procent af befolkningen røg.

- Alt tyder på, at vi er nået så langt, vi kan komme med at sænke andelen af rygere i Danmark med de typer af tiltag, som vi bruger i øjeblikket, siger specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Mads Lind til Politiken.

Han mener, at der skal nye metoder i brug, hvis man vil have flere til at kvitte smøgerne og færre til at begynde at ryge.

Undersøgelsen viser samtidig, at 62 procent af rygerne ønsker at tage afsked med tobakken. Det får flere af de involverede patientforeninger til at efterlyse politisk handling.

Hjerteforeningens direktør, Kim Høgh, tolker stagnationen som en politisk accept af antallet af rygere og kalder situationen "mistrøstig".

En lignende melding kommer fra Leif Vestergaard Pedersen, som er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

- Jeg synes, at politikerne har svigtet lidt, siger han til Ritzau.

Mens der var stor fokus på rygerestriktioner i 00'erne, hvor man blandt andet indførte den stærkt omdiskuterede Lov om røgfri miljøer, så savner Kræftens Bekæmpelse nye initiativer.

- Kigger vi på landene omkring os, så er initiativerne store og massive, siger Leif Vestergaard Pedersen, som mener, at politikerne negligerer, hvad der ifølge ham er "den største trussel mod folkesundheden overhovedet".

- Det er den største dræber, vi har i det danske samfund. Der er 185, der bliver dræbt i trafikken hvert år, men der er 13.900, der dør som følge af tobak, konstaterer direktøren.

Ifølge ham stopper 300.000 danskere hvert år med at ryge, men det opvejes af, at næsten lige så mange vender tilbage til smøgerne.

Han efterlyser derfor tiltag som højere tobaksafgifter og skærpede regler for tobakkens synlighed i butikker.

- Vi skal vende tingene om, så i stedet for, at det er tilladt at ryge, alle de steder hvor det ikke er forbudt, så skal det være forbudt, de steder hvor det ikke er tilladt, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
KNR mener Inatsartuts formandskab er på en demokratisk glidebane
Nanook indstillet til fornem musikpris
Randi: Michael var ikke længere en del af gruppen
Café: RAL er ved at tage livet af os
Intern splid hos Demokraterne
Musikskole udvider med dans
sermitsiaq.ag