Samfund

De rigeste danskere er ikke blevet meget rigere i 30 år

Selv om de rigeste på verdensplan får en større formue, er det ikke tilfældet for de mest velhavende danskere.

Verdens rigeste har de seneste år fået endnu flere penge på bankkontoen.

Det viser en rapport fra Oxfam, som bliver offentliggjort forud for det årlige møde i World Economic Forum i Davos i Schweiz.

For fem år siden var der 388 individer, som ejede lige så meget som verdens 3,5 milliarder fattigste. I 2015 var den store formue fordelt på kun 62 personer.

Men vender man derimod blikket mod de danske formuer, er den rigeste procent af befolkningen ikke blevet væsentligt rigere de seneste år, fortæller Simon Halphen Boserup, som forsker i økonomi ved Københavns Universitet.

Den mest velhavende procent af befolkningen tæller cirka 50.000 mennesker.

- De rigeste danskere er ikke blevet meget rigere. For at være blandt den rigeste procent i landet skulle man i 2011 have en formue på knap fem millioner kroner, og dens andel af den samlede danske formue har ligget stabilt siden 1980'erne, siger Simon Halphen Boserup.

Mens de rige danskeres formue har ligget stabilt de seneste 30 år, er formuerne tilhørende de mest velhavende 62 personer på verdensplan samlet steget 44 procent siden 2010.

Den samlede formue blandt de omkring 3,5 milliarder mennesker, der har mindst at gøre med, er i samme periode faldet 41 procent.

Selv om de rigeste danskere ikke umiddelbart er blevet rigere, er der risiko for, at vi alligevel undervurderer danskernes rigdom, gør Simon Halphen Boserup opmærksom på.

- Det er i højere grad de rigtig rige, der finder ud af at placere deres formuer i udlandet, hvor de ikke bliver registreret nogen som helst steder, siger Simon Halphen Boserup.

- Og hvis man placerer sin formue i skattely på Cayman Islands eller et andet eksotisk sted, er der selvfølgelig en formue, vi ikke kan se. Det er et problem for vores data, siger Simon Halphen Boserup.

I rapporten fra Oxfam fremgår det, at formuer for omkring 7,6 billioner dollar er i skattely i udlandet. Hvis der blev betalt skat af den indkomst, som denne formue skaber, ville regeringer rundt i verden have yderligere 190 milliarder dollar til rådighed hvert år.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Stormester vil sætte skak på skoleskemaet
Kuupik Kleist til Kim Kielsen: Udskriv valg
Foreningen Grønlandske Børn styrker organisationen
Twitter-investorer kigger langt efter de gode nyheder
Rapport: Sats på skalrejer og drop landingspligt
Naalakkersuisut fyrer Henrik Leth i utide
sermitsiaq.ag