Samfund

Den social brevkasse: Gravid med trillinger kan miste sin lejlighed - kommunen vil ikke hjælpe

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

  • Højgravid med tvillinger skal brevskriverens veninde nu forholde sig til at blive sat på gaden. Det er elendig sagsbehandling af Næstved Kommune, raser Puk Sabber. (Modelfoto: Johner Images/Polfoto)
Højgravid med tvillinger skal brevskriverens veninde nu forholde sig til at blive sat på gaden. Det er elendig sagsbehandling af Næstved Kommune, raser Puk Sabber. (Modelfoto: Johner Images/Polfoto)

Hej Puk

Jeg skriver for min veninde, som er ved at gå helt ned. Hun er enlig mor til en datter på tre, venter trillinger og er meget sårbar.

Hun har indtil 1. februar været studerende, men blev sygemeldt og efterfølgende frameldt studiet. Det betød, hun mistede sin SU og skal på kontanthjælp. Næstved Kommune udbetaler derfor 5800 kr. til hende 1. marts, da hun først er berettiget til kontanthjælp til april. Familien kan ikke klare sig for 5800 kr. Huslejen alene er på 8800 kr. Min veninde søger derfor om hjælp til huslejen i marts, jvf. §81.

Kommunen vælger i stedet at tilbyde hende en anden bolig. Men boligen, de tilbyder, er meget lille og ligger langt fra børnehaven, hvor datteren har gået to måneder og lige er faldet til.

Lægen nægter min veninde at flytte. Hun må intet løfte af frygt for en for tidlig fødsel. Derfor føler min veninde sig tvunget til at takke nej til boligen. Dagen efter får hun afslag på hjælp til huslejen. Kommunens argument er, at hendes nuværende bolig er for dyr. Hun har været på kommunen og fået lagt budget, og hun kan sagtens klare huslejen fremover, som hun har betalt den hidtil.

I går får hun så påkrav fra udlejer med trussel om ophævelse af lejemål.

Hun har været til skanning og har alle symptomer på stress, og det gælder desværre også for de små i maven. De har ikke taget nok på, så nu er der beordret totalt ro.

Min veninde behøver akut hjælp – derfor spørger vi dig til råds.

Venlig hilsen Bente

 

Kære Bente og veninde

Det er helt forrykt, at Næstved Kommune ikke støtter din veninde med en engangsydelse jvf.

§ 81 a i aktivloven – også set i lyset af familiens samlede sociale situation.

(Foto: Jakob Boserup) (Foto: Jakob Boserup)  

Det er muligt at bevilge en huslejerestance jvf. § 81. Kan den ikke benyttes, skal kommunen uden tvivl bruge § 81 a, når folk er udsætningstruet, især familier med børn. Det fastslår en principafgørelse. At din veninde tilmed er gravid med trillinger, gør sagen endnu mere oplagt i forhold til at bevilge en huslejerestance akut. At kommunen vælger at pege på en anden bolig, der er billigere, som en nødløsning, er elendig sagsbehandling! Man tager på ingen måde udgangspunkt i familiens samlede sociale situation eller i deres behov, trivsel og helbred.

Hvis lægen har udtalt, at din veninde slet ikke tåler at flytte på nuværende tidspunkt, og det er til fare for trillingernes helbred, så er kommunen jo ansvarlig, hvis hun føder for tidligt, og der sker noget med børnene.

Næstved Kommune lader din pressede veninde og hendes lille pige sejle deres egen sø ...

Hvis den lille familie ender på gaden, kan kommunen tilbyde at anbringe hendes lille pige og lade mor flytte på et observationshjem med trillingerne. Eller de kan bruge gældende lov og foretage et skøn. Næstved Kommune vælger bare ikke at gøre det, det skaber en alvorlig og akut situation.

Med venlig hilsen Puk

Fakta:

§ 81 a
Aktivloven siger: Kommunen kan yde hjælp til rimeligt begrundede midlertidige huslejeudgifter til en person, der er udsættelsestruet på grund af huslejerestancer, hvis det på sigt kan forebygge, at personen udsættes af boligen.

Næstved Kommune kal særligt rette hjælpen efter denne paragraf til børnefamilier og socialt udsatte borgere, der er udsætningstruede.

Ankestyrelsen har truffet principafgørelse om, at en kommune ikke kan give afslag på § 81 og § 34 i aktivloven uden også at have behandlet sagen efter § 81 a. Principafgørelsens data: Afgørelsesdato 19.09.2013, Nr: 112-13, J.nr: 2000126-13.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Elendig postgang i Sydgrønland
En røgfyldt dag med to fusere og en aflysning
D-kandidat foreslår ny rekrutteringsindsats i Qaasuitsoq
Politimester: I orden at affyre varselsskud
Her er håndboldkvindernes målsætning i Puerto Rico
Dobbelt så mange udenlandske deltagere til Arctic Circle Race
sermitsiaq.ag