Samfund

Den sociale brevkasse: Kommunen snupper min onkels penge

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

  • EKSTRA’s socialrådgiver Puk Sabber er harm over Falster Kommunes behandling af en syg ældre mand. Han skulle hele vejen ind over Ankestyrelsen for at få systemet til at makke ret i sin sag om sygedagpenge. Foto: Lærke Posselt/Polfoto
EKSTRA’s socialrådgiver Puk Sabber er harm over Falster Kommunes behandling af en syg ældre mand. Han skulle hele vejen ind over Ankestyrelsen for at få systemet til at makke ret i sin sag om sygedagpenge. Foto: Lærke Posselt/Polfoto

Hej Puk

Min onkels sagsbehandling er røget helt af sporet!

Han bor på Falster og har tidligere været på sygedagpenge grundet en skulderskade, der gør, at han ikke kan løfte sin arm.

Han har søgt om førtidspension, men jeg føler, at hans sagsbehandler kører ham rundt i manegen. Han har været til cirka fem arbejdsprøvninger og har flere udtalelser fra læger, der siger, at han ikke kan arbejde.

Hans sygedagpenge stoppede, og han røg på kontanthjælp. Han ankede efterfølgende sin sag til Ankestyrelsen, hvor han blev tildelt sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.

Herefter har Falster Kommune valgt at stoppe hans kontanthjælp, da han pludselig er ’kommet til formue’.

Nu sidder jeg til juraundervisning på mit uddannelsessted, hvor min juralærer siger, at det må kommunen ikke ifølge lov om aktiv socialpolitik. Kan du fortælle mig, hvor i loven det står, så jeg kan konfrontere min onkels sagsbehandler?

Med venlig hilsen Kamilla

 

Kære Kamilla

Din juralærer har ret.

Jeg bliver harm over, at kommunen råd- og vejleder en syg ældre herre på den måde – og at han skulle hele vejen ind over Ankestyrelsen for at få systemet til at makke ret i sin sag om sygedagpenge.

Det er da heldigt, at han har dig som niece. Tænk på alle dem, der ingen har til at hjælpe sig. Dem er der desværre mange af, og dem hører vi intet om. Jo flere der skriver og taler om behandlingen af syge ældre borgere, des bedre.

Foto: Jakob Boserup Foto: Jakob Boserup  

Din lærer henviste dig til lov om aktiv socialpolitik. I lovens paragraf 14, stk. 3. står der ordret følgende om fravigelse af formuereglerne:

’Der ses endvidere bort fra formue i form af efterbetaling af offentlige forsørgelsesydelser og øvrige offentlige sociale ydelser som følge af afgørelse eller dom. Det beløb, der ses bort fra, udgør differencen mellem den ydelse, der er udbetalt for perioden, og den retmæssige ydelse for perioden. Der ses bort fra efterbetalingen i 2 år efter udbetalingstidspunktet.’

Så du må op på kommunen og oplyse dem om, at loven på området vil det anderledes.

Kommunen kan altså ikke betegne efterbetalingen som en formue. Og de kan ikke bare stoppe hans kontanthjælp uden videre. Der skal en skriftelig afgørelse til, som der kan klages over.

Held og lykke til med det.

Mvh. Puk

Noter

Ved ophør af kontanthjælp skal der forligge en skriftlig afgørelse fra kommunen, inden hjælpen stopper. Borgeren skal også have mulighed for at blive partshørt. Ellers er afgørelsen ugyldig.

 

Fra 5. januar 2015 blev den nye sygedagpengereform fuldt indfaset med en ny regel om afklaring af arbejdsevne og helbred på blot 22 uger frem for de før 51 uger.

Mange borgere har, siden loven blev indført, mistet deres sygedagpenge – uden at være blevet afklaret inden for de 22 uger. Mange af dem er endt på kontanthjælp.

 

Dansk Socialrådgiverforening har i 2015 fortaget en undersøgelse blandt 251 socialrådgivere, hvoraf 97 har taget stilling til sygedagpengereformen. Af dem mener 66 procent, at 22 uger er for kort tid til at vurdere syge borgeres arbejdsevne og helbred.

De oplyser, at der ikke er nok tid til at indhente alle de oplysninger, der kan afgøre sagen.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere