Samfund

Denne madvare havde du ikke forestillet dig var kræftfremkaldende

Champignon kan være kræftfremkaldende: Du skal helst ikke spise mere end 100 gram om måneden - og de rå champignon er de værste 

  • Champignon er en almindelig ingrediens i både salater og som fyld på pizzaer.  Men de kan altså  være kræftfremkaldende, hvis man spiser for mange af dem. (Foto: All Over Press)
Champignon er en almindelig ingrediens i både salater og som fyld på pizzaer. Men de kan altså være kræftfremkaldende, hvis man spiser for mange af dem. (Foto: All Over Press)
1/2
Næste »

De velsmagende champignon bruges flittigt i både salater og som fyld på pizza'en - og mange danskere elsker f.eks. varm leverpostej med bacon og champignon.

Men der er faktisk ikke ret mange, der ved, at champignon i store mængder kan fremkalde kræft. Og de mest kræftfremkaldende champignons er de rå af slagsen.

Det er Livsmedelsverket i Sverige, der nu peger på faren ved at spise for mange champignoner.

- Vores råd er, at man ikke spiser mere end 100 gram champignon om måneden, siger Veronica Öhrvik til den svenske avis Aftonbladet.

Tidligere har Livsmedelsverket og Nordisk Ministerråd anbefalet, at man ikke skulle spise mere end 200 gram om måneden, men det er altså nu blevet sat ned til 100 gram. Og det gælder både for børn og for voksne.

At ganske almindelige champignon kan fremkalde kræft er faktisk ikke nyt, men advarslerne omkring champignons kræftfremkaldende egenskaber har haft meget svært ved at nå ud til offentligheden. Måske fordi man automatisk forbinder champignon med noget meget sundt, der normalt er en ingrediens i salater.

Forsøg med mus
Den normale hvide champignon samt den brune, der sælges under navnet portabello indeholder begge svampegiften agaratin. En gift, der indgår i en gruppe kemiske substanser, der kaldes fenylhydraziner. Man har lavet forsøg med mus, hvor det har vist sig, at netop dette giftstof kan forårsage kræft. Der er dog stadig ingen beviser for, at champignon er kræftfremkaldende hos mennesker, men for en sikkerheds skyld advarer man altså mennesker om at spise for mange champignoner.

Som tidligere nævnt er det de rå champignon, der kan være mest kræffremkaldende. Nordisk Ministerråd, der er de nordiske regeringers officielle samarbejdes organ, anbefaler, at champignon tilberedes, inden man spiser dem. Og det bedste er faktisk at stege champignon i olie. Ved denne form for tilberedning forsvinder nemlig hele 65 procent af giften agaritin, der kan være kræftfremkaldende.

Hvis man f.eks. steger champignon i smør er det kun ca. 30 procent af agaritinen, der forsvinder.

Nordisk Ministerråd anbefaler, at man tilbereder champignon. De rå er nemlig de farligste. Det bedste er at stege champignon i olie. (Foto: All Over Press) Nordisk Ministerråd anbefaler, at man tilbereder champignon. De rå er nemlig de farligste. Det bedste er at stege champignon i olie. (Foto: All Over Press)  

 

 

 

 

 

 

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Nyt drama i Siumut: Vittus vil vælte Kim Kielsen
VM-drømmen lever endnu for håndboldkvinderne
Her er billederne fra dagens rokade
Karl-Kristian Kruse tilbage som naalakkersuisoq
Faste regler skal styrke behandlingen af misbrug
Vittus Qujaukitsoq: Jeg forlader Naalakkersuisut
sermitsiaq.ag