Samfund

Efterlysning: Flere tusinde danskere fik foretaget det hvide snit - hvem var de?

I år er det 33 år siden, at brugen af det hvide snit blev forbudt i Danmark. Inden da nåede flere tusinder patienter - heriblandt mange børn - at få foretaget det skrækindjagende indgreb i hjernen

  • Det Hvide Snit blev foretaget helt frem til 1983 i Danmark, hvor mere end 4500 danskere nåede at gennemgå indgrebet, som siden er blevet udpeget til et af de sorteste kapitler i dansk sundheds- og prykiatrihistorie. (Foto: Colourbox.com)
Det Hvide Snit blev foretaget helt frem til 1983 i Danmark, hvor mere end 4500 danskere nåede at gennemgå indgrebet, som siden er blevet udpeget til et af de sorteste kapitler i dansk sundheds- og prykiatrihistorie. (Foto: Colourbox.com)

Mens patienten var under lokalbedøvelse, blev en syl blev ført ind gennem næseboret, op langs næseryggen, op i panden, hvor der blev rodet lidt rundt i og gravet klumper ud af 'den hvide masse' i hjernen, inden sylen blev trukket ud samme vej, som den kom ind.

Dette var en af de grusomme metoder, hvorpå en lobotomi - også kaldet 'det hvide snit' (efter den hvide masse i hjernen, som blev påvirket under indgrebet, red.) - blev foretaget på minimum 4500 danskere i perioden 1939 til 1983.

Indgrebet var respekteret og anvendt i hele verden, men Danmark indtog dog førstepladsen på verdensplan, når det kom til omfanget af brugen af det hvide snit.

- Man ved ikke, om vi også var det land i verden, der blev ved i længst tid. Det blev opgjort og rapporteret lidt forskelligt alt efter land. Men vi var utvivlsomt meget glade for indgrebet, fortæller professor Jesper Vaczy Kragh, der har forsket i indgrebet og skrevet en bog om det hvide snit.

Således var det lovligt og fuldt ud accepteret, at patienter fik foretaget det hvide snit helt frem til 1983, hvor den sidste operation blev gennemført på Rigshospitalet i København.

Er du pårørende til en patient, der fik foretaget det hvide snit, eller har du selv gennemlevet indgrebet? Så vil jeg gerne høre fra dig. Skriv til: marien@eb.dk

Målet med det hvide snit var, at patienterne skulle ændre karakter. Ofte var det kvinder, der led af 'hysteri' eller som var for udadreagerende og seksuelt orienterede. Eller det var skizofrene, som man ønskede at pacificere, fordi de fyldte for meget på sindssygehospitalerne.

Men også børn gennemgik den barske operation. Mange fordi de havde for meget krudt i røven og ikke kunne sidde stille.

- Den yngste danske patient var seks år, siger professor Jesper Vaczy Kragh, og fortsætter:

- Flere af disse børn blev udsat for det mest radikale indgreb i form af en total lobotomi, hvor hele den hvide substans i hjernen blev overskåret, og andre, der ikke med det samme fik denne type indgreb, blev senere re-lobotomeret (dvs. gen-operereret, red.).

De mange gengangere, som fik foretaget to-tre hvide snit, på operationsbordene vidner om, at bestemt ikke alle operationer gik efter planen. Langt fra faktisk. Mange patienter gik fra at være normalt fungerende (set med nutidens briller, red.), til at være passive, lammede skabninger, der stirrede tomt ud i luften.

- Flere af børnene fik skader af operationerne og af de rapporter, neurokirurgerne i flere tilfælde fik tilsendt af patologerne ved senere dødsfald blandt de opererede børn, fremgik det at børnene havde haft svære følgevirkninger af det hvide snit.

Kender du nogen, der fik foretaget det hvide snit? Så skriv til marien@eb.dk.

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen