Flugt

Tyskland i panik: Optøjer og kulde-katastrofe truer teltlejre

Kulden får flygtninge til at gå amok i tyske teltlejre, hvor børn jamrer og bliver syge

Ekstra Bladet fik en flygtningefamilie til at filme inde i et af teltene. Se det her. (Video: Rasmus Flindt Pedersen)
1/2
Næste »

HAMBORG (Ekstra Bladet): – Der er lunt, trygt og godt derinde.

Det påstod en myndighedsperson, som i går troede, han kunne forhindre Ekstra Bladets medarbejdere i at få et indblik i forholdene inde i en gigantisk asyl-teltlejr, som ligger klos op og ned ad den stærkt befærdede motorvej A7 i et industrikvarter i Hamborg.

Det lykkedes alligevel. Se tv-indslaget over artiklen.

42.000 i telte
Myndighedspersonen talte usandt og måske ikke uden grund. 42.000 flygtninge bor nu i primitive teltlejre i Tyskland, hvor kulden truer, og hvor kansler Angela Merkel nu dagligt får læsterlige verbale klø af sågar partifæller. De siger, at landet umuligt kan indlogere og integrere hundredtusindvis af flygtninge og immigranter. 10.000 nye kommer dagligt til, viser helt nye tal.

Den fireårige Saifullah fra Tjetjenien ligger hos sin far om natten for at holde varmen. Foto: Rasmus Flindt Pedsersen. Den fireårige Saifullah fra Tjetjenien ligger hos sin far om natten for at holde varmen. Foto: Rasmus Flindt Pedsersen.

Flygtningekrisen Flugt - 14. okt. 2015 Ekstra Bladet i Berlin: Flygtninge kræver penge

3600 af dem er blevet befordret ind i denne mudrede, kold-klamme lejr blot 170 km fra den dansk-tyske grænse.

Lejrchefen overfaldet
Indenfor er forholdene så grelle, at politiet har slået alarm. Avisen Hamburger Abendblatt afslørede i går en lækket politirapport. Den beskriver forholdene som stærkt bekymrende.

Den kvindelige lejrchef er blevet overfaldet og truet, står der i rapporten, som også oplyser om, hvordan flygtninge har forsøgt at storme et kontor – og hvordan socialarbejderne ikke tør dele tæpper ud af frygt for tæsk og for, at der opstår tumult blandt folk.

Syge børn
I blot én del af den store lejr er 100 mennesker, herunder børn, blevet svært syge på grund af kulde i de kolde telte, ligesom det er udbrudt ’virus-foråsaget bronkitis og ’utallige forkølelsessygdomme’.

Flygtningekrisen Flugt - 16. okt. 2015 Tyskland i chok: By med 100 indbyggere får 1000 flygtninge

Politiet beskriver frygt for, at de gravide kvinder føder for tidligt, og der advares mod, at stemningen ’er ved at kamme helt over’ i lejren.

– Det er desværre korrekt, siger en 25-årig mandlig syrisk flygtning, som Ekstra Bladet mødtes med.

Trusler og vold
– Den er helt gal. Vi er kun ti procent syrere. Resten er især folk fra Kosovo og Albanien, som ikke flygter fra krig. Hvorfor skal de så være der? De terroriserer alle med trusler og vold. De slås. Børn græder i døgndrift. Folk har lus. Der lugter. Det er umenneskeligt, og folk hoster, siger han.

Evakuering
Overalt i Tyskland advarer læger om sundhedsfare i de fugtige, kolde og uisolerede telte, som ikke er konstrueret til anvendelse om vinteren. Alligevel forsøger myndighederne med opvarmning fra tillempede løsninger, og det lykkes langtfra altid. Derfor lovede myndigederne i Hamborg i går, at børn, ældre, gravide og svagelige snart bliver evakueret og indlogeret i en tom kontorbygning.

– Kalt, kalt, kalt, siger den syvårige tjetjener Imam Suoyl, som har lært en smule tysk i de uger, han har boet i teltlejren på en græsmark, der som dagene går bliver mere og mere mudret. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.
– Kalt, kalt, kalt, siger den syvårige tjetjener Imam Suoyl, som har lært en smule tysk i de uger, han har boet i teltlejren på en græsmark, der som dagene går bliver mere og mere mudret. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.

– Jeg fryser hele tiden, siger den syvårige tjetjenske flygtningedreng Islam Adret, der sad under dyner og tæpper og snakkede med sine brødre Imam og Saifullah, da Ekstra Bladets medarbejdere fra ydersiden af hegnet til lejren kaldte dem ud fra teltet for en stund.

– Børn skal ikke fryse

De frøs. Også faderen, som for denne avis tog billeder inde fra det yderst spartansk indrettede telt, inden vagter kom og forbød, at der kunne tages fotos i lejren.

– Verboten, sagde vagten bestemt.

Se også: Sverige overvejer at sætte flygtninge på krydstogtskib

Faderen håber, at børnene kommer indenfor i et rigtigt hus. For om natten falder temperaturerne ned til frysepunktet, og i lejren er den store frygt, at temperaturerne skal falde yderligere.

– Jeg kræver ikke meget. Blot, at mine børn ikke skal fryse, siger han.

Teltlejren ved Schnackenburgallee i Hamborg-forstaden Bahrenfeld. Fra venstre mod højre er det Saifulla, Imam, Rizvan, Saifullah (rød jakke) og Islam. Foto: Rasmus Flindt Pedersen. Teltlejren ved Schnackenburgallee i Hamborg-forstaden Bahrenfeld. Fra venstre mod højre er det Saifulla, Imam, Rizvan, Saifullah (rød jakke) og Islam. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.

Myndighederne arbejder på højtryk for at indlogere flygtninge under forsvarlige forhold, men som Ekstra Bladet beskrev i går møder de hundredtusindvis af nye naboer mange steder i landet betydelig skepsis fra lokalbefolkningen.

100 bliver til 1100
Eksempelvis er de 100 beboere i den nordtysk landsby Sumte stærkt bekymrede for deres sikkerhed, når 1000 flygtninge flytter ind om få uger.

Men mange er for alvor blevet vrede i de ret få tilfælde, hvor kommuner har valgt at opsige tyskere fra kommunale lejeboliger, fordi de har vurderet, at flygtninge var mere værdigt trængende.

Fredag hang der dis og støvregn over teltlejren i et industrikvarter øst for Hamborg. Natten havde været den hidtil koldeste i år – med temperaturer tæt på frysepunktet. De lokale myndigheder har lovet, at folk fra 1. november ikke længere skal bo i telte, der ikke er egnet til brug om vinteren. Foto: Rasmus Flindt Pedersen. Fredag hang der dis og støvregn over teltlejren i et industrikvarter øst for Hamborg. Natten havde været den hidtil koldeste i år – med temperaturer tæt på frysepunktet. De lokale myndigheder har lovet, at folk fra 1. november ikke længere skal bo i telte, der ikke er egnet til brug om vinteren. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.  

1,5 mio. asyl-søgere til Tyskland i år

Et helt nyt tal giver formentlig de tyske myndigheder hovedpine.

Mens tusindvis af flygtninge begynder at fryse i primitive teltlejre overalt i Tyskland, kommer flere til, end man hidtil har forudset.

Det eskalerer simpelt hen.

Alene mandag ankom 10.007 nye flygtninge til Tyskland, og en ellers fortrolig rapport fra det tyske indenrigsministerium blev i går afsløret af avisen Hamburger Morgenpost.

Den viser, at der alene siden september – altså på halvanden måned – er ankommet 400.000 nye flygtninge.

Lækket rapport

Den officielle prognose har hidtil forudsagt, at der i år ville komme 800.000 flygtninge til Tyskland i 2015, men den lækkede rapport viser, at det er, hvad der allerede nu er ankommet.

Fortsætter tendensen, der er beskrevet i rapporten, er der ved årets udgang ankommet 1,5 millioner flygtninge til Tyskland i år.

De tyske myndigheder ville i går ikke kommentere de nye tal, endsige ændre den hidtidige prognose.

Tallene er altså forbundet med en vis usikkerhed.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere