Samfund

FN's generalsekretær kritiserer smykke-lov: Bekymrende og uretfærdig

FN's generalsekretær Ban Ki-moon melder sig i koret af kritikere af den danske smykkelov

  • Generalsekretær Ban Ki-moon i selskab med den danske formand af FN's generalforsamling, Mogens Lykketoft (Foto: AP)
Generalsekretær Ban Ki-moon i selskab med den danske formand af FN's generalforsamling, Mogens Lykketoft (Foto: AP)

Først var det den forhenværende FN generalsekretær Kofi Annan, der kom med sønderlemmende kritik af den danske smykkelov. Nu melder den nuværende leder af FN, Ban Ki-moon sig i koret af kritikere af Danmarks mest omtalte lov.

Se også: Den 'nazistiske' statsminister og den 'landsskadelige' virksomhed

Det sker i en mail til Politiken, hvor generalsekretærens cheftalsmand, Stephane Dujarric, på vegne af Ban Ki-moon, sender en diplomatisk bredside af sted mod de danske beslutningstagere.

- Dette og andre foranstaltninger, der i øjeblikket implementeres i andre europæiske lande, vækker bekymring hos generalsekretæren, da det går imod asylansøgernes menneskeværdighed og rettigheder

Danske model Nina Agdal Danske kendte - 28. jan. 2016 Midt i image-krise: Nina Agdal forsvarer Danmark

Forsøger at sende flygtninge videre
Ifølge Politiken fremgår det af mailen, at generalsekretæren er bekymret over flere af de europæiske landes kurs i flygtninge- og immigrationspolitikken.

- Denne type politik og disse foranstaltninger sender et meget negativt signal om medlemsstaternes forpligtelser i forhold til folkeretten og den europæiske lovgivning, skriver Stephane Dujarric, på vegne af Ban Ki-moon i mailen til Politiken og fortsætter:

- Endvidere har forsøgene på at omdirigere asylansøgere ikke blot pålagt andre en uretfærdig byrde, men har også vanskeliggjort den fælles indsats over for den massive tilstrømning af flygtninge og migranter, når man ser på princippet om fælles ansvar

Diplomati på overarbejde
Ban Ki-moon er den seneste i en efterhånden endeløs række af kritikere, der har tordnet mod Danmark efter den kontroverselle lov blev vedtaget i tirsdags.

Det har sat diplomatiets spindoktere på overarbejde.

Forargelsen rettet mod Danmark har blandt andet udmøntet sig i nazi-sammenligninger, hvilket har fået udenrigsministeriet til at svare igen ved i samarbejde med den danske ambassade i Washington at udarbejde et fakta-ark, der fortæller en anden side af den danske kurs i flygtninge- og ulandspolitikken.

FAKTA: Disse asylstramninger er blevet vedtaget

En række af Venstre-regeringens nye asylstramninger er tirsdag blevet vedtaget i Folketinget.

Lovforslaget, der bakkes op af Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative og Socialdemokraterne, indeholder følgende elementer:

* Politiet skal beslaglægge flygtninges genstande, hvis værdien er over 10.000 kroner. Det gælder dog ikke genstande med særlig affektionsværdi som vielsesringe.

* Retten til familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse forlænges fra et til tre år.

* Det bliver sværere at opnå permanent opholdstilladelse. Den "særlige lempelige adgang til tidsubegrænset opholdstilladelse" for flygtninge sløjfes.

* Asylansøgere får nedsat deres ydelse med ti procent, ligesom der indføres gebyrer på at ansøge om permanent opholdstilladelse og få familiesammenføring.

* De cirka 500 kvoteflygtninge, Danmark efter aftale med FN modtager årligt, udvælges i flygtningelejre i nærområderne og regnes blandt de svageste flygtninge. De skal fremover leve op til et integrationspotentiale for at komme til Danmark.

* Reglerne for inddragelse af flygtninges opholdstilladelse skærpes, hvis flygtninge har været på besøg i hjemlandet.

* Asylansøgere får ikke længere adgang til indkvartering i selvstændige og særlige boliger uden for asylcentrene.

Kilder: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, ft.dk og DR.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere