Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Samfund

For 30 år siden: Rumfarts-ulykken der chokerede USA

Rumfærgen Challenger eksploderede med syv besætningsmedlemmer om bord efter 73 sekunder i luften

  • Challenger katastrofen i 1986 chokerede en hel nation. (Foto: AP)
Challenger katastrofen i 1986 chokerede en hel nation. (Foto: AP)

For 30 år siden blev den amerikanske rumfartsorganisation Nasa ramt af sin hidtil største katastrofe, da rumfærgen Challenger fløj i døden med syv astronauter om bord.

28. januar 1986 blev Challenger, det amerikanske rumfartsprograms stolthed, opsendt fra Cape Canaveral i Florida under enorm mediebevågenhed.

Titusinder af mennesker havde taget opstilling omkring rumcenteret for få et glimt af den historiske opsendelse - og millioner af mennesker i hele verden fulgte med på direkte tv.

Men efter 73 sekunder i luften medførte en defekt gummiring, at gnister fra rumfærgens motor antændte brændstoftanken, og Challenger eksploderede over Atlanterhavet.

De syv astronauter: Forrest: Kommandant Francis Scobee,  Judith Resnik, Ronald McNair, Gregory Jarvis, Ellison Onizuka, Christa McAuliffe og Michael Smith. (Foto: AP) De syv astronauter: Forrest: Kommandant Francis Scobee, Judith Resnik, Ronald McNair, Gregory Jarvis, Ellison Onizuka, Christa McAuliffe og Michael Smith. (Foto: AP)  

En gnist fra motoren fik rumfærgen til at eksplodere. Challenger havde kun været i luften i 1 minut og 13 sekunder. (Foto: AP) En gnist fra motoren fik rumfærgen til at eksplodere. Challenger havde kun været i luften i 1 minut og 13 sekunder. (Foto: AP)

Tusinder så til fra jorden, da rumfærgen eksploderede. (Foto: AP) Tusinder så til fra jorden, da rumfærgen eksploderede. (Foto: AP)  

Rumfarts-katastrofen rystede amerikanerne. (Foto: AP) Rumfarts-katastrofen rystede amerikanerne. (Foto: AP)

På jorden så chokerede tilskuere på, mens den dødsdømte rumfærge gik op i røg på Floridas blå himmel. Billedet har indprentet sig på nethinden hos en hel nation.

- Det var en afgørende episode i mange menneskers liv, lige som Kennedy-attentatet, siger Mike Ciannilli fra besøgscenteret på Kennedy Space Center til avisen Orlando Sentinel.

Har rørt 'Guds ansigt'
Præsident Ronald Reagan gik samme aften på tv og gav en af sine sværeste taler: - De har rørt Guds ansigt, sagde han om de syv omkomne besætningsmedlemmer.

Præsident Ronald Reagan talte til nationen få timer efter ulykken. (Foto: AP) Præsident Ronald Reagan talte til nationen få timer efter ulykken. (Foto: AP)

En familie fra Michigan ser til, mens rumfærgen eksploderer. (Foto: AP) En familie fra Michigan ser til, mens rumfærgen eksploderer. (Foto: AP)

Amerikanerne havde fulgt opsendelsen med stor opmærksomhed, fordi en kvindelig skolelærer befandt sig om bord på rumfærgen.

Crista McAuflliee, 37, var blevet udvalgt fra et ansøgningsfelt på over 11.000 personer, og den smilende mor til to børn var uhyre populær i befolkningen.

Hendes mand, Steven McAuflliee, og børnene, Scott og Caroline, befandt sig på Cape Canaveral, da tragedien indtraf.

Inspirationskilde
I dag er Scott og Caroline selv lærere med egen familie. Steven McAuliffe har udsendt en kommentar til pressen i anledning af 30 års dagen for konens død.

- Vi er glade for at vide, at Christas målsætning er blevet opnået ved, at hun har inspireret generationer af lærere og elever, hedder det blandt andet.

Crista McAuflliee var samfundsfagslærer på et gymnasium i Concorde, New Hampshire, og her har hun blandt andet fået opkaldt et planetarium og en skole efter sig.

Crista McAuflliee inden opsendelsen med børnene Caroline og Scott. (Foto. AP) Crista McAuflliee inden opsendelsen med børnene Caroline og Scott. (Foto. AP)  

Kystvagten er ved at bjærge vragdele fra rumfærgen, der faldt ned i Atlanterhavet. (Foto: AP) Kystvagten er ved at bjærge vragdele fra rumfærgen, der faldt ned i Atlanterhavet. (Foto: AP)

Hendes gamle elever husker hende stadig som en inspirationskilde.

- Som lærer ønsker jeg at vise mine elever respekt og vise, at jeg er interesseret i dem. Jeg forsøger at være for mine elever, hvad hun var for os, siger Tammy Hickey til Associated Press.

Nasa holder en mindehøjtidelighed torsdag i anledning af årsdagen. Steven og Scott McAuliffe ventes at deltage i ceremonien i Kennedy Space Center.

Ramt af ny tragedie
Efter katastrofen konkluderede en undersøgelseskommission, at ulykken kunne være undgået, men at virksomhedskulturen på Nasa havde tilladt sjusk og fejl.

Ulykken satte en bremse på det amerikanske rumfartsprogram og tvang Nasa til en række reformer.

Rumfærge-programmet kom igen på vingerne, men i 2003 blev Nasa ramt af en ny katastrofe. Syv astronauter døde, da rumfærgen Columbia eksploderede under sit møde med jordens atmosfære.

Fra 12. april 1981 til 21. juli 2011 fløj Nasas flåde af rumfærger - Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis og Endeavour - i alt 135 missioner, oplyser Nasa på sin hjemmeside. Rumfærgeprogrammet er i dag indstillet.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Her er nyuddannede politibetjente
Tele-Post har fået stjålet 76 mobiltelefoner
Malik Berthelsen nu også formelt borgmester
Lars-Emil Johansen: En utæmmelig ener - nu i bogform
Ny naalakkersuisoq i arbejdstøjet
Usikkert om Ane Hansen kan fortsætte i forfatningskommissionen
sermitsiaq.ag